21. února 2024

Praha 5 mlčí k podivnému stěhování člena koalice

(PrahaIN.cz) Zastupitel Prahy 5 za ODS Lukáš Herold zaslal starostovi Jaroslavu Pašmikovi interpelaci. Dotazoval se zejména na personální obsazení některých zastupitelů. Otázky ho napadly poté, co dle svých vlastních slov se zájmem sledoval na ustavujícím zastupitelstvu, jak se jednotliví členové zastupitelstva z řad koalice hrdě hlásí k tomu, kde na Praze 5 bydlí a jak jsou zasvěceni do problémů městské části.

Nejdříve se věnoval Milanu Vrkočovi, zastupiteli za SEN 21 pro Prahu 5, který před komunálními volbami žil a podnikal ve středočeské Hostivici.

„Prosím, můžete rozptýlit pochybnosti o skutečném bydlišti člena rady městské části Milana Vrkoče, který dle otevřených zdrojů „změnil“ adresu živnostenského oprávnění těsně před komunálními volbami dne 17. července 2022 a do té doby podnikal a dle všeho i bydlel ve středočeské vesnici Hostivice. Zdá se, že Milan Vrkoč adresu svého bydliště změnil toliko „papírově“, aby „naplnil“ literu zákona. Lze se domnívat, že Milan Vrkoč ve středočeských Hostivicích nadále skutečně žije a podniká,“ uvedl ve své interpelaci, kterou má PrahaIN.cz k dispozici, Lukáš Herold.

Dále uvedl, že se Vrkoč těsně před volbami přestěhoval do rodiny Bartoňů v Jinonicích.

Protislužba za přestěhování

„Tedy do rodiny našeho dalšího uvolněného člena koalice Svatopluka Bartoně, respektive k jeho otci. Nemohu se ubránit dojmu, že za tuto službu přišla i protislužba. Jen pár dní po zvolení nové rady byl na radnici Prahy 5 zaměstnán jako poradce syn radničního ombudsmana Svatopluka Bartoně. A tak se zdá, že z jedné nemovitosti v Jinonicích se rekrutovali hned tři placení zástupci SEN pro Prahu 5 Václava Lásky. A to si opravdu myslím, že je sen,“ rýpl si Herold.

Na to, jak to s bydlištěm Milana Vrkoče je, jsme se ptali na tiskovém oddělení Prahy 5, ale ani po opakovaných urgencích nám nebylo odpovězeno.

Jenže to není vše.

Herolda zaujalo také uskupení Praha 5 Sobě. I na ně se starosty Pašmika ptal. Na radnici se prý hovoří o chaotickém vedení odboru správy veřejné zeleně, což by měla zachránit Laura Kopecká.

Ta současně působí na Praze 7 jako vedoucí oddělení péče o veřejný prostor a podporovaného zaměstnávání.

„Paní Laura Kopecká se objevila na radnici Prahy 7 jako poradkyně hned po prvním zvolení Jana Čižinského starostou, poté se stala úřednicí na tamní radnici a následně získala angažmá u městské firmy U7. Po zvolení bratra Jana Čižinského Pavla Čižinského starostou Prahy 1 byla poslána pomáhat jemu a po jeho odvolání zaparkovala na TSK hl.m. Prahy, kterou měl na starosti náměstek pro dopravu Adam Scheinherr z Prahy sobě. Vše zjevně s heslem Praha Sobě – SOBĚ,“ psal Herold.

Sám má máslo na hlavě

Otázkou prý je, proč radní za SEN 21 pro Prahu 5 Milan Vrkoč, který má v kompetenci životní prostředí a veřejný prostor, souhlasí se zapojením Laury Kopecké z Praha Sobě.

I na to má ale Lukáš Herold odpověď. „A odpověď je nasnadě. „Hostivický“ hostující radní Milan Vrkoč musí držet ústa a krok. Sám má totiž máslo na hlavě,“ uvedl ve své interpelaci.

Stejně jako jsme nezískali odpovědi na naše dotazy my, odpověď na svoji interpelaci ze 17. ledna dosud nedostal ani Lukáš Herold.

Dodejme, že koalici na Praze 5 tvoří Praha 5 Sobě, Piráti a SEN 21 se Společností proti developerské výstavbě v Prokopském údolí. Koalice má těsnou většinu 21 hlasů v 41členném zastupitelstvu. V devítičlenné radě má čtyři místa včetně starosty Praha 5 Sobě, tři Piráti a dvě SEN 21.

Zdroj: https://www.prahain.cz/politika/praha-5-mlci-k-podivnemu-stehovani-clena-koalice-11352.html

Lukáš Herold

místopředseda OS ODS Praha 5
zastupitel MČ Praha 5

Štítky:
komentář