12. září 2022

Memorandum podepsáno. První krok na cestě za novým zimním stadionem na Pětce

(SPOLEČNĚ pro Prahu 5) Legendární kluziště Nikolajka využívají pro své zápasy stovky dětí i dospělých, hokejisté z HC Smíchov, krasobruslaři z klubu Stadion Praha i široká veřejnost. I přes snahy městské části ho však majitel v září již neotevře. Vyjednali jsme proto investora pro nový zimní stadion pracujeme na zachování zimních sportů na Pětce.

Se současným majitelem Nikolajky jsme se mnohokrát snažili domluvit, řeč s ním ale není. Metropolitní plán, který je aktuálně ve stavu připomínek, podle odborníků dává majiteli stadionu větší možnost pro jeho využití, bohužel nejen ke sportování. My jsme ale zásadně proti tomu, aby zde bylo cokoli jiného než zázemí pro sport!

Bez ohledu na plány majitele, zub času se do stadionu zakousl nevratně. Investovat do dalšího provozu výrazně zastaralého stadionu nemá ekonomicky smysl. Než se s majitelem roky přetahovat, raději volíme svou cestu.

Našli jsme investora nového zimního stadionu, se kterým jsme podepsali memorandum o spolupráci. Podpis připojily sportoví kluby HC Smíchov 1913 a Krasobruslařský klub Stadion Praha.

Investorem je pan Slavomír Pavlíček. Úspěšný podnikatel, přitom skromný člověk, hlavně velký sympaťák a stále zapálený hokejista. Na Pětce žije, podniká, pracuje i tráví volný čas.

Nejprve proběhne výstavba objektu s ledovou plochou pro přechodné období. Souběžně s tím se rozjedou přípravy na výstavbu nového zimního stadionu, který bude sloužit jako stálé místo pro sportovní vyžití veřejnosti i činnost sportovních klubů. Vytipovali jsme dva vhodné pozemky v Jinonicích, o možnosti realizace záměru nyní jednáme s hlavním městem.

Máme možná ambiciózní plán, ale Pětka je městská část o velikosti krajského města - tisíce našich dětí a tisíce dospělých pro svůj vysněný sport, hokej či krasobruslení, nebo prostě příjemně užitý volný čas, potřebují zázemí ledové plochy.

Nový zimní stadion musí být moderní, ekonomicky a energeticky udržitelný, dostupný všem. A hlavně s jasnou budoucností.

Renáta Zajíčková

poslankyně PČR
starostka MČ Praha 5