23. června 2022

Nové mateřinky zajistí další místa pro předškolní vzdělávání

(Pětka) Městská část Praha 5 zpřesnila prognózu demografického vývoje a reaguje na aktuální potřeby kapacit v mateřských školách.

Praha 5 provozuje 21 mateřských škol. Průměrná naplněnost mateřinek je dlouhodobě poměrně vysoká a pohybuje se na hranici 94 %. Zpřesněná demografická studie umožňuje radnici, aby mohla přijmout adekvátní opatření k zajištění potřebných kapacit.

„Aktuálně jsme se rozhodli převzít provoz soukromé mateřinky Korálek Na Hřebenkách, která zajistí kapacitu pro 50 místních předškoláků. Půjde o detašované pracoviště MŠ Pobělohorská, která je vysokou zárukou kvalitního předškolního vzdělávání,“ říká starostka Prahy 5 Renáta Zajíčková (ODS), odpovědná za oblast školství.

Městská část pracuje od roku 2019 se střednědobým výhledem a pravidelně navyšuje kapacity v potřebných lokalitách. Pro školní rok 2020/21 to bylo například 72 míst pro lokalitu Jinonice v odloučeném pracovišti Walterovo nám. při MŠ u Tyršovy školy. V letošním školním roce zase posílila kapacity MŠ Podbělohorská o 16 míst pro lokality Smíchov a Košíře.

„Smíchov a Košíře, které zažívají skutečně dynamický rozvoj, posílíme v horizontu do roku 2024 dohromady o 140 míst. MŠ Nad Palatou dostane dvě třídy v odloučeném pracovišti Pod Lipkami pro 56 dětí a MŠ Beníškové v odloučeném pracovišti Naskové dokonce tři třídy pro 84 dětí,“ dodává starostka Zajíčková.

Aktuální zpřesněná studie demografického vývoje ukazuje, že Praha 5 navýšením kapacit v posledních dvou letech, realizovanou a plánovanou výstavbou nových školských objektů je schopná uspokojit potřeby rodičů pro umísťování dětí do mateřských škol ve všech lokalitách městské části.

Renáta Zajíčková

poslankyně PČR
starostka MČ Praha 5

Štítky:
komentář