8. června 2022

Praha 5 pomáhá lidem v nouzi

(Pětka) V dnešní době je stále obtížnější najít v Praze bydlení, které by odpovídalo finančním možnostem rodin i jednotlivců. Situaci zhoršuje stoupající inflace, vysoké ceny elektrické energie a plynu a s tím související zdražování služeb. Mnoho Pražanů se ocitá na samé hranici životního minima.

„I mezi našimi občany jsou lidé s různými osudy a handicapy, což jim neumožňuje najít si standardní vlastní nebo nájemní bydlení,“ říká místostarosta Lukáš Herold (ODS). Obec nebo městská část proto spolupracuje s neziskovými organizacemi a poskytovateli sociálních služeb. Nejdelší spolupráce mezi Městskou částí Prahy 5 trvá s občanským sdružením Naděje. Neziskovka zajišťuje různé druhy služeb, od duchovních po zdravotní, pro lidi ve stáří, bez domova, s handicapem, pro ohrožené rodiny, děti a mládež. Pro tyto účely poskytla pátá městská část pět malometrážních bytů za přijatelnou výši nájemného. „Uvědomujeme si, že obec by měla pomoci těm nejpotřebnějším, kteří se dostali do téměř neřešitelné situace s bydlením. Nechceme, aby končili na ulici,“ zdůrazňuje Herold.

S organizací Arcidiecézní charita Praha, která má v péči Azylový dům Gloria, uzavřela pátá městská část spolupráci před dvěma lety. Postupně také uvolnila tři byty pro pomoc začínajícím maminkám s dětmi. I na děti bez rodičů vedení Prahy 5 myslelo a spojilo se s Centrem služeb pro rodinu a dítě a dětským domovem Charlotty Masarykové. Městská část vyčlenila jeden byt, kde žije vychovatelka se čtyřmi až pěti dětmi, pro které hledají vhodnou pěstounskou péči, nebo čekají na vyřešení složité rodinné situace.

Lukáš Herold

místostarosta MČ Praha 5
místopředseda OS ODS Praha 5

Štítky:
komentář