1. července 2022

Prahu 5 rozvíjíme společně s vámi

(Společně pro Prahu 5) Léto a čas prázdnin slibují méně starostí a více odpočinku, sportu nebo pohybu v přírodě a hlavně společných zážitků. A jen málokterá část Prahy toho nabízí tolik jako naše Pětka. Zelené parky, jedinečný kus chráněné přírody v Prokopském údolí, půvabná železniční trať Pražský Semmering nebo třeba má oblíbená náplavka, která žije nejrůznějšími akcemi. Neměnila bych.

Pětka je pestrá, atraktivní, rychle roste a mění se. Staví se moderní čtvrť na Smíchově, kde vznikne nejmodernější nádraží ve střední Evropě, rozrůstá se sídliště na Barrandově, rozvíjí se Radlické i Motolské údolí. Takový rozvoj nutně potřebuje jasnou vizi a především ohleduplný přístup ke všem, kteří zde žijí a vychovávají své děti už dnes. Přesně proto jsem společně s vámi vytvořila pro Prahu 5 strategii rozvoje na dalších deset let a hlavně chráním zelenou
Pětku a její obyvatele před zátěží a vším dalším, co s sebou výstavba nese.

Rozvoj Pětky bychom ale měli brát pozitivně. Je to příležitost budovat moderní infrastrukturu, nové školy a školky. Vznikají nové podniky se stále lepšími službami i nové pracovní příležitosti. Veřejný prostor se stává příjemnějším a bezpečnějším. Zanedbaná místa oživujeme, vytváříme příležitosti pro setkávání lidí, do ulic a parků vnášíme umění a originalitu.

Měnit tak velkou městskou část k lepšímu vyžaduje také měnit zaběhlé pořádky a to chce trpělivost. Řada pro Pětku důležitých projektů je totiž běh na dlouhou trať. Z ulic vytlačujeme tvrdé drogy, rekultivujeme naše parky, budujeme bydlení pro seniory. Proběhla rozsáhlá reorganizace úřadu, na jehož chodu se nám tak podařilo výrazně ušetřit.

Získané finance jsme okamžitě investovali třeba do rozvoje našich škol. Za poslední tři roky jsme vytvořili místa pro 440 nových dětí, a zatímco v jiných městských částech se spádové děti pravidelně losují, u nás se tak neděje. To vše jsou věci, které jsou vidět postupně, z jejich vývoje mám ale dobrý pocit.

Vize je důležitá, stejně tak i pracovití lidé, kteří ji s vámi sdílejí a realizují. A přesně s takovými lidmi na radnici i v Poslanecké sněmovně spolupracuji. Za Pětku kopeme bez ohledu na barvu trička, proto jsme se společně v ODS a TOP 09 rozhodli usilovat o vedení Prahy 5 ve volbách, které nás čekají v září. Jsem přesvědčena, že máme za sebou mnoho dobré práce, díky které je život na Pětce lepší.

Snad na sebe během léta někde narazíme, budu moc ráda za zpětnou vazbu i podněty do další práce. Bez zapojení vás všech, kteří zde žijete a děláte Pětku tak pestrým a krásným místem, by to totiž nešlo.

Renáta Zajíčková

poslankyně PČR
starostka MČ Praha 5