22. března 2022

ODS Praha: Opozice žádá primátora Hřiba o svolání mimořádného Zastupitelstva k řešení humanitární krize na území Prahy v souvislosti s válkou na Ukrajině

(www.ods.cz/region.prazsky) Opoziční zastupitelé za ODS Praha oficiálně požádali primátora Prahy Zdeňka Hřiba o svolání mimořádného jednání Zastupitelstva hlavního města Prahy na tento čtvrtek 24. 3. 2022 od 8:45 hodin. Toto jednání má jediný bod programu, a to „Řešení humanitární krize na území hlavního města Prahy v souvislosti s válkou na Ukrajině“. V rámci tohoto bodu programu je nutné vyřešit především způsob intenzivní komunikace mezi Prahou a jejími městskými částmi, rozhodnout o posílení rozpočtů městských částí, prověřit všechny možnosti pro využití majetku Prahy, zejména v souvislosti s bytovým fondem a školskou infrastrukturou a specifikovat případné požadavky, které by hlavní město Praha mohlo uplatňovat vůči státnímu rozpočtu, respektive vůči rozpočtu Evropské unie. Praha a především jednotlivé městské části čelí v dnešní době bezprecedentní humanitární krizi spojené s ruskou agresí vůči svobodné Ukrajině. Z důvodu časové tísně a naléhavosti řešení tohoto problému jsou opoziční zastupitelé přesvědčeni, že si tato situace vyžaduje okamžité a neodkladné řešení a naplňuje všechny podmínky pro svolání mimořádného zastupitelstva.

„S ohledem na časový tlak, kterému společně čelíme, na nutnost činit rychlá a efektivní rozhodnutí, na nutnost zprůchodnit doposud neefektivně fungující komunikaci mezi Magistrátem a městskými částmi a zároveň se snahou nevynakládat zbytečné finanční prostředky a projednat tuto mimořádnou situaci v co nejvíce reprezentativním složení zástupců města a městských částí jsme se rozhodli požádat pana primátora o svolání mimořádného jednání Zastupitelstva na termín konání řádného Zastupitelstva. Jsme také přesvědčeni, že svolání mimořádného Zastupitelstva bude jasným signálem jak pro Pražany, tak pro lidi zasažené válkou na Ukrajině, že máme vůli jednat rychle, odpovědně a s jasnou vizí pro naši společnou budoucnost. Proto věřím, že se tento návrh setká s přijetím napříč celým politickým spektrem,“ dodává předseda pražských zastupitelů za ODS Zdeněk Zajíček.