28. prosince 2021

Praha 5 nastartovala kulturu

(Pravá 5) „Civilizace není dobrá, když je bez kultury. Člověk potřebuje ke štěstí a spokojenosti nejenom pohodlí tělesné, ale i duševní. Kultura a civilizace musí jít ruku v ruce.“ Tímto citátem českého herce, dramatika a spisovatele Jana Wericha se jednoznačně řídí i radnice Prahy 5.

Koronavirus zasáhl kulturní a společenský život v páté městské části citelně. Všichni si určitě pamatujeme zrušené koncerty, výstavy, představení či akce pro děti nebo seniory. A že jich v „bezproblémové době“ radnice Prahy 5 pořádala nepočítaně. Před několika měsíci se vše začalo vracet do původních kolejí.

„Doufejme, že to vydrží. Některé akce jsou už letité a mezi občany velmi populární. Hned jak to epidemická situace umožnila, snažili jsme se kulturní nabídku obnovit nejen v původním rozsahu, ale i přidat některé novinky. Třeba další koncerty pod širým nebem v Kinského zahradách,“ prohlásil místostarosta Prahy 5 Lukáš Herold. Stovky lidí si tak začátkem září nenechaly ujít například vystoupení skupiny MIG 21 a další den pak počasí přálo i open air koncertu filmových melodií v podání Pražského filmového orchestru.

Radnice pátého obvodu se opět podílela na uspořádání letního Open air festivalu Arena založeného Divadlem bratří Formanů. Jde o přehlídku divadla, nového cirkusu, hudby a současné vizuální tvorby. Bohatá nabídka se tradičně objevila i na podzim a v předvánoční době. „Mohu vzpomenout tradiční andělská matiné, koncerty klasické hudby pro širokou veřejnost. Co se týká živé hudby, přispěli jsme i na prestižní festival JAZZ ON5 v klubu Jazz Dock, kam dorazila esa tohoto žánru. Velmi zajímavým počinem byla i Literatura pod širým nebem, kdy spisovatelé četli veřejnosti svá díla v parku před letohrádkem Portheimka. Rozjel se také další ročník Talentu Prahy 5. Aktuálně mají občané příležitost zabruslit si na umělé ledové ploše za kostelem svatého Václava na Smíchově,“ sdělil místostarosta. Připomněl rovněž výstavu čestné občanky Prahy 5 Heleny Slavíkové Hruškové a jejích žáků v Galerii Portheimka. Potrvá minimálně do půlky ledna příštího roku.

Kultura je široký pojem a nepochybně zahrnuje i veřejný prostor. I proto radnice Prahy 5 před několika lety připravila „antigraffiti program“, projekt, který má pomoci nejen majitelům domů v boji s výtvory sprejerů. Využily ho desítky zájemců a vzhled páté městské části se i tímto krokem rozhodně zlepšil. Například nedávno se v rámci zmíněného programu podařilo opravit fasádu kostela Nejsvětější Trojice na Malostranském hřbitově včetně antigraffiti nátěru.

"V roce 2022, do kterého vám všem přeji co nejpevnější zdraví, plno lásky, pohody a štěstí, mohu slíbit, že si z pestré palety kulturních akcí v Praze 5 určitě vyberete. Snad to koronavirus dovolí. Kultura musí žít dál,“ uzavřel místostarosta Herold.

Lukáš Herold

místostarosta MČ Praha 5
místopředseda OS ODS Praha 5

Štítky:
komentář