1. prosince 2021

Antigraffiti program pojede dál

(Pětka) Nelegální graffiti, které se objevuje v živelné podobě na domech, v podchodech, na dopravních prostředcích i jinde, většina lidí neobdivuje. Považuje ho za vandalismus a úmyslně způsobenou škodu vlastníkům majetku. Tyto „malůvky“ vzbuzují často i pocity stísněnosti.

I proto v roce 2017 místostarosta Lukáš Herold (ODS) inicioval takzvaný antigraffiti program. V prvních dvou letech se program zaměřil na opravu majetku městské části a od roku 2019 byl rozšířen pro vlastníky nemovitostí na území Prahy 5. Od té doby bylo uzavřeno 68 smluv.

Podmínky programu jsou nastaveny tak, že vlastník nemovitosti připraví dolní část fasády do výše zhruba tří metrů a městská část zdarma zajistí aplikaci antigraffitového nátěru a následně se stará o případné odstranění nelegálních graffiti. Zájem o program je velký, ale zatím se daří všechny žádosti vyřídit.

V letošním roce se povedlo ve spolupráci s košířskou farností v rámci programu provést opravu kostela Nejsvětější Trojice včetně aplikace antigraffitového nátěru. „Malostranský hřbitov s kostelem Nejsvětější Trojice byl v roce 1958 vyhlášen za kulturní památku. Je zbudován ve stylu pozdního empíru, má zajímavé vnitřní vybavení a i varhany, na které možná hrál samotný Wolfgang Amadeus Mozart. Kostel patří k významným stavbám na území Prahy 5, nachází se na jedné z hlavních ulicí a jsem moc rád, že se podařilo fasádu opravit,“ řekl místostarosta.

Rada pátého obvodu s programem počítá i v dalších letech a zájemci naleznou informace na www.5antigraffiti. cz/index.php.

Lukáš Herold

místostarosta MČ Praha 5
místopředseda OS ODS Praha 5

Štítky:
komentář