14. září 2021

Památky chráníme už delší dobu

(Pětka) Reakce na otázku měsíce: Jak byste řešili situaci chátrajících staveb v Praze 5?

V první řadě je třeba říct, že primárně je na vlastníkovi, aby se staral o svůj majetek. Jsem moc rád, že v naprosté většině se tak děje a Praha 5 (a samozřejmě nejen ona) za posledních třicet let opravdu prokoukla k nepoznání. Samozřejmě že jsou tu stále budovy, které nás zlobí, a je nám líto, že hyzdí naši městskou část. Jen na Smíchově je dle databáze „Prázdné domy“ téměř 40 opuštěných objektů.

Městská část se snaží eliminovat bezpečnostní rizika: to je příklad domku ve Vrchlického ulici (naproti benzinové stanici), který byl příbytkem narkomanů a významným bezpečnostním rizikem pro okolí. Jelikož majitel na veškeré výzvy nereagoval, zazdili jsme přístupy do objektu na náklady městské části. Snažíme se o záchranu a vyšší ochranu kulturních památek. Na návrh městské části byla Bertramka vyhlášena národní kulturní památkou (jedinou na našem území), ač její de facto uzavření nás stále trápí. Vstoupili jsme do jednání s bývalým majitelem usedlosti Cibulka a přesvědčili ho, aby nemovitost prodal. Že městskou část „předběhla“ Nadace rodiny Vlčkových, je ideálním řešením pro tuto usedlost. Z posledních snah o záchranu hodnotných nemovitostí je náš podnět k Ministerstvu kultury (ke kterému se přidalo hlavní město Praha) o zapsání Benešovy vily v ulici Na Výšince za kulturní památku.

Lukáš Herold

místostarosta MČ Praha 5