22. dubna 2021

ODS kritizuje Piráty a koalici za to, že bere dětem peníze na sport. Občanští demokraté proto chtějí do sportu přidat chybějících 210 milionů korun.

Děti a mládež se staly oběťmi naprosto nezodpovědných politiků, kteří berou pražským sportovním organizacím a tělovýchovným jednotám finanční podporu. Za poslední dva roky se jedná o snížení o částku 210 milionů korun na provoz a investice. To je pro ODS nepřijatelné. Na koalici v čele s Piráty proto tlačí, aby chybějící peníze do sportu vrátila. Na podfinancování pražského sportu upozorňuje i zpracovaný Plán rozvoje sportu a sportovních zařízení v hl. m. Praze pro období let 2021 – 2032.

„Přeci nám všem musí být jasné, že děti po roce sezení za počítačem budou potřebovat pohyb, být zpět v kolektivu a zase začít plnohodnotně sportovat. Pirátům a zbytku koalice je to evidentně jedno, protože jinak seškrtání sportovních grantů nemá žádné logické vysvětlení. Sama mám dvě dcery a moc dobře vím, jak jim sportování chybí. Každý rodič vidí, s čím vším si naše děti musely v době pandemii projít a také tušíme, že to nebude bez následků. Takže místo toho, abychom se to snažili našim dětem alespoň trochu kompenzovat a pomoct jim zpět k normálnímu životu, tak se Piráti rozhodli, že na děti a jejich zdravý vývoj kašlou. To není jen nezodpovědné, to je totálně bezcitné a pro nás nepřijatelné“ vyčítá Alexandra Udženija vládnoucí koalici v čele s Piráty snížení dotací do sportu. K němu koalice přikročila se zdůvodněním, že je třeba v rozpočtu města hledat úspory kvůli dopadům covid-19, ale hledat úspory třeba v dopravě přitom odmítla.

Opoziční ODS teď po koalici žádá, aby podfinancovaný sport v hlavním městě urychleně stabilizovala a vrátila mu peníze, které potřebuje. „I pro sportovní organizace a tělovýchovné jednoty je velice důležité, aby financování a podpora sportu a tělesné výchovy v Praze byla předvídatelná. Bez toho nemůžeme sport v hlavním městě plánovat a rozvíjet,“ uzavírá Karel Hanzlík.

Zdeněk Zajíček,                     
předseda klubu zastupitelů ODS při ZHMP

Štítky:
tisková zpráva