22. dubna 2021

ODS Praha: Pražská koalice se zdražováním jízdenek lidem neříká pravdu

Pražská koalice neříká lidem pravdu, když se rozhodla o čtvrtinu zdražit jednorázové turistické jízdné. Před rokem totiž tvrdila, že k tomu, aby se stabilizovalo hospodaření dopravního podniku, je nezbytné zvyšovat cenu jednorázových jízdenek a každý rok postupně zdražovat i kupony o 365 korun. Opírala se přitom o materiál, který zpracoval organizátor pražské dopravy Ropid spolu s poradenskou společností Deloitte. Upozorňuje na to pražská ODS.

„Zdá se, že tady někdo lidem vědomě neříká pravdu. Pouhé zdražení turistického jízdného totiž nezajistí udržení současného rozsahu a kvality MHD v Praze. Kdyby nebyli populisté museli by přiznat, že se MHD neobejde bez postupného růstu příspěvku cestujících, nebo bude muset dojít ke snížení komfortu a redukci autobusových a tramvajových linek, nebo nočních spojů,“ podotkl předseda klubu zastupitelů magistrátu hlavního města Zdeněk Zajíček.

Ten upozorňuje na zmatky a rozpor se sliby a reálnými kroky, které ale budou mít dopad do peněženek lidí. Zvyšování ceny jízdného totiž přichází poté, co pražská koalice ještě vloni v prosinci tvrdila, že zatím jízdné ve veřejné dopravě nebude zvyšovat. V červenci přitom oznámila, že ke zdražování kuponů bude docházet postupně, každý rok o korunu denně, tedy každý rok o celkovou částku 365 korun. A ještě před komunálními volbami Piráti lidem slibovali jízdné zcela zdarma.

Starosta Městské Části Praha – Běchovice Ondřej Martan upozorňuje, že koalice v čele s Piráty zdražuje jízdné, aniž by měla nějaký audit či analýzu, z níž by vyplynulo, že zvýšením jednorázového jízdného se skutečně vybere více peněz, když třeba turisté v hlavním městě teď nejsou a do Prahy se budou vracet pomalu. „Chybí mimo jiné analýza nákladů vozohodin autobusů, která je zásadní pro zhodnocení ekonomické situace dopravního podniku. Piráti přitom před volbami slibovali transparentnost a otevřenost, teď ale obrátili a argumentují, že to je obchodní tajemství,“ připomněl Ondřej Martan.

„Pražané měli být nejdříve seznámeni s tím, zda se zvýšení cen jízdenek nějak promítne do kvality MHD v následujících letech. Férové vůči Pražanům by rovněž bylo, aby je vedení Prahy seznámilo s tím, v jakém trendu bude zdražování pokračovat a proč. Ruku v ruce s návrhem na zvýšení jízdného je třeba veřejnosti ukázat analýzu fungování ekonomiky dopravního podniku,“ dodal Martan.

Podle ODS by koalice pod vedením Pirátů měla veřejnosti také vysvětlit, proč dojde ke skokovému zdražení i sms jízdenek. Pro některé lidi je to dostupný a jednoduchý způsob, jak si pořídit jízdenku. Prodej jízdenek přes sms ale nevyžaduje náklady jako prodejní automaty. Není ale jasné, na základě jaké analýzy nebo alespoň předpokladu, koalice dospěla k tomu, že se musí navyšovat cena i sms jízdenek.

Proto na dnešní jednáním zastupitelstva chceme zařadit bod k hospodaření dopravního podniku a k důvodům pro zdražení jízdného v Praze. Věřme, že Pražané na tyto otázky, které chceme položit, dostanou odpověď,“ uzavřel Zdeněk Zajíček.

Zdeněk Zajíček,                
předseda klubu zastupitelů ODS při ZHMP

Štítky:
tisková zpráva