31. ledna 2021

Politická shoda: zachraňme Cibulku

(Pětka) Památkově chráněná usedlost Cibulka míří ke své záchraně. Zastupitelé Prahy 5 odsouhlasili záměr odkoupení nemovitosti od soukromého vlastníka. Po dlouhých letech, kdy byl objekt například obsazen squatery, má konečně šanci na lepší budoucnost.

Pro návrh, jemuž předcházelo tříhodinové jednání, hlasovali jak představitelé koalice, tak také řada opozičních zastupitelů. Nejvíce se diskutovalo o ceně, kterou je Praha 5 ochotna za celý komplex zaplatit. Ta na základě znaleckého posudku činí 105 milionů korun.

„Výsledkem hlasování, kdy pro předložený tisk hlasovalo 39 zastupitelů napříč politickým spektrem včetně opozice, jsem s ohledem na proběhlou diskusi velmi potěšen. Všichni jsme tímto dali jasně najevo, že nám osud usedlosti Cibulka není lhostejný. Je však nutné dnešní rozhodnutí zastupitelstva městské části Praha 5 chápat jako první a významný krok k záchraně této památky,“ uvedl místostarosta Lukáš Herold (ODS).

Zároveň vyzdvihl fakt, že rozhodnutí zastupitelstva v žádném případě neznamená, že zítřkem je usedlost Cibulka majetkem městské části. K tomu, aby se tak stalo, je třeba udělat několik dalších kroků. Například je nezbytné doladit se stávajícím majitelem smluvní podmínky, za kterých objekt postoupí. Podoba samotné kupní smlouvy bude ještě předmětem dubnového jednání zastupitelstva. Poté by mělo vedení radnice projednat vícezdrojové financování celého projektu rekonstrukce a návrh budoucího využití usedlosti.

„Pro budoucí využití usedlosti je potřeba vidět společenský kontext. Praha 5 není jako sousední první městská část přebohatá na kulturní památky. Pěstovat musíme i naše kulturní bohatství,“ dodal místostarosta Herold.

DVŮR PAMATUJE HUSITY

Cibulka je původně hospodářský (viniční) dvůr ze 14. století, který následně prošel rozsáhlými barokními přestavbami. Dnešní jméno získal v 15. století, kdy patřil Cibulovským z Veleslavína. O radikální změnu hospodářské usedlosti se nejvíce zasloužil bývalý pasovský biskup Leopold Leonard hrabě Thun Hohenstein. Ten koupil statek roku 1817 a přebudoval ho na letní sídlo reprezentativního charakteru.

Usedlost na nejvyšším bodě areálu si podržela ráz starého hospodářského statku o půdorysu čtyř křídel kolem obdélníkového dvora. Je tvořena obytnými objekty včetně panského domu s balkonem a slunečními hodinami, s vížkou s cibulovou střechou, lucernou a dále hospodářskými budovami.

Usedlost je obklopena rozsáhlým přírodním parkem, ve kterém se zachovaly některé romantické objekty a plastiky. V roce 1922 koupila usedlost na nátlak veřejnosti pražská obec. Současným majitelem je prostřednictvím své firmy Oldřich Vaníček.

Přes značnou devastaci je ale stále ukázkovým příkladem citlivého spojení volné přírody, romantického parku s drobnou architekturou a hospodářstvím, jak byla přetvořena před dvěma sty lety.

Štítky: