9. července 2020

ODS Radotín: Kvůli epidemii nemohli podnikat, proto si zaslouží podporu

(Noviny Prahy 16) Reakce na otázku: Jak má radnice podpořit firmy a organizace zasažené koronavirovými opatřeními?

Už od konce dubna jsme připravovali kromě materiálního zajištění (distribuovali jsme dezinfekci a ochranné pomůcky) také systematickou podporu pro místní podnikatele – takovou, jaká je v možnostech naší radnice. Finální podoba pomoci a její schválení bylo vázáno na ukončení nouzového stavu. Za nejpodstatnější podporu můžeme v tomto ohledu považovat odpuštění tříměsíčního nájmu z pronajatých obecních prostor (dle celkové délky opatření) nebo jeho snížení na polovinu. Nechceme totiž, aby Radotín přišel o důležité služby, které poskytují například lékaři, opraváři, různí prodejci, soukromé školky, kadeřnické či kosmetické salony. Odpuštění kompletního nájmu na tři měsíce se týká těch, kterým stát nařídil uzavření provozoven sídlících v prostorách spravovaných městskou částí Praha 16. Fyzické či právnické osoby tak ušetří částky od několika tisíc v případě menších prostor až po desítky tisíc korun, které za nájem obvykle platí větší nájemci. Padesátiprocentní snížení nájmu na tři měsíce se dotkne všech podnikatelů, jimž nouzový stav jejich činnost omezil.

Na jednu stranu si ceníme toho, že opozice po delší době přispěla do zastupitelstva svým návrhem, bohužel se však jednalo o čistě účelové jednání s cílem deklarovat jakousi snahu pomoci. S jejich koncepty nesouhlasíme především z toho důvodu, že navrhovaná obsahová stránka není nikterak podložena, návrhy nebyly ekonomicky konzultovány a zároveň vykazovaly celou řadu chyb a nejasností. Do svého návrhu opozice například zahrnula základní uměleckou školu, kterou zřizuje hlavní město Praha (nikoli naše městská část, jak se opoziční kolegové mylně domnívají). V jejich návrhu je také požadavek na odpuštění poplatků za užívání veřejného prostranství, což tak jako tak platí, protože o tom již dříve rozhodlo zastupitelstvo hl. m. Prahy na základě vyhlášky o stanovení poplatků. Za přínosný nepovažujeme ani návrh na škrtnutí ubytovacích poplatků. Hotelů a penzionů je v Radotíně minimum a tímto nesprávným krokem by získaly podporu především problematické místní ubytovny.

Zastupitelé Městské části Praha 16 za Občanskou demokratickou stranu

Štítky: