16. dubna 2020

ODS Praha: Navrhujeme zřízení FONDU NASTARTUJEME PRAHU

(www.ods.cz/region.prazsky)

„Na dnešním jednání Zastupitelstva hlavního města Prahy předkládá ODS návrh na zřízení Fondu pro zachování, obnovu a rozvoj podnikání a poskytování služeb s názvem Nastartujeme Prahu,“ říká předsedkyně klubu pražských zastupitelů ODS Alexandra Udženija. Jde o reakci na nedostatečné řešení následků virové pandemie na pražské hospodářství. Už před týdnem totiž pražská ODS vyzvala primátora Hřiba, aby na nejbližším jednání zastupitelů předložil strategii pro záchranu Prahy. Bez odpovědi. Dnešní zastupitelstvo by mělo přijmout záměr na zřízení Fondu a pověřit konkrétní volené zástupce jeho realizací.

FOND NASTARTUJEME PRAHU, který má okamžitě pomoci živnostníkům a podnikatelům, by měl disponovat finančním objemem 3 miliardy korun. Tyto prostředky by měly být převedeny z rozpočtu města tak, aby impuls přinesl reálný efekt pro pražskou ekonomiku v aktuální obtížné situaci. Zároveň by ale nemělo dojít k zásadnímu snížení finančních rezerv města v souvislosti s očekávanými výpadky daňových příjmů metropole v příštím roce. „Navrhujeme, aby jedna miliarda korun byla ihned použita na sérii primárně návratných projektů k nastartování pražské ekonomiky, dvě miliardy pak na okruh projektů spolupráce s městskými částmi při podpoře malých a středních podnikatelů či živnostníků, případně poskytovatelů služeb přímo na jejích územích,“ vysvětluje jeden z předkladatelů návrhu Zdeněk Zajíček, místopředseda klubu pražských zastupitelů ODS. „Pokládáme za nezbytně nutné, aby do fondu k nastartování Prahy přispěl i stát, a proto vyzýváme primátora Hřiba, aby neprodleně začal vyjednávat s premiérem Andrejem Babišem o finanční pomoci pro Pražské živnostníky a podnikatele,“ dodává Alexandra Udženija.

Chceme při návrhu na zřízení Fondu najít co nejširší politickou a odbornou shodu na způsobu zachování, obnovy a rozvoje podnikání a poskytování služeb na území Hlavního města Prahy a v maximální možné míře spolupracovat s městskými částmi Hlavního města Prahy na společných programech podpory podnikání a poskytování služeb.

„Správu fondu by měl vykonávat výbor zastupitelstva vytvořený k tomuto účelu ze zástupců všech zastupitelských klubů, aby byla vytvořena maximální politická podpora a rozhodování o využití prostředků fondu bylo stabilní a předvídatelné a zároveň se ve výboru počítá s účastí zástupců velkých i malých městských částí,“ uvádí Zdeněk Zajíček.