14. února 2020

Vedení Prahy 5 diskutovalo s občany o participativním rozpočtu i opravách chodníků

Starostka Prahy 5 Renáta Zajíčková po svém loňském zvolení do funkce iniciovala založení nové tradice - setkávání členů vedení městské části s občany. První letošní setkání proběhlo ve středu 12. února v prostorách radnice Prahy 5.

Zatímco loni na podzim starostka a radní představili vize i plány nové koalice, v únoru se probírala konkrétní, předem zvolená témata, která vyplynula z listopadové ankety – participativní rozpočet a opravy chodníků a dalších komunikací na území „pětky“.

Jsem ráda, že jste dorazili v tak hojném počtu, je vidět, že se o dění v Praze 5 zajímáte,“ přivítala přítomné starostka Renáta Zajíčková. Zdůraznila, že kromě plošných setkání jako je toto, proběhnou i setkání lokální, věnované tématům jednotlivých městských částí, v dohledné době např. v Barrandově či v Košířích.

Participativní rozpočet

Prvním tématem setkání byl participativní rozpočet, spočívající v tom, že občané navrhují k realizaci projekty týkající se především úprav veřejného prostoru, následně o nich veřejnost hlasuje a vítězné projekty jsou realizovány z rozpočtu městské části.

Dosavadní ročníky projektu, včetně aktuálního čtvrtého, který začal v únoru předkládáním návrhů, představil místostarosta Martin Slabý, který má v kompetenci správu veřejného prostranství a zeleně a životní prostředí.

V prvním ročníku bylo vyčleněno na návrhy občanů celkem pět, v druhém deset a ve třetím patnáct milionů korun, což je částka, která je k dispozici i do aktuálního ročníku,“ uvedl místostarosta. Občané mohou své návrhy posílat do konce dubna. Všechny aktuální informace jsou na stránkách participativnirozpocet.praha5.cz.

Do fáze úspěšné realizace se posunulo zatím šest projektů z uplynulých tří ročníků, mezi nimi například úprava plácku mezi ulicemi Plzeňská, Vrchlického a Jinonická v Košířích, nástřik her na Trnkově náměstí na Barrandově, nebo třeba umístění radaru v ulici Svornosti na Smíchově.

V diskusi se objevila kritická poznámka upozorňující na nízký počet realizovaných projektů. „Musím občany poprosit o trpělivost, průměrná doba realizace trvá kvůli řadě nutných procesních kroků zhruba dva roky. Kvůli platné legislativě to neuspíšíme. Na všechny vítězné projekty však určitě dojde,“ ujistil přítomné Martin Slabý. 

Hovořilo se také o tom, že by se měl zapojit větší počet hlasujících, případně snížit jejich věk, protože i děti nesmíme podceňovat. „Budeme se snažit participativní rozpočet ještě více propagovat všemi našimi informačními kanály. Pokud by vás napadly jiné způsoby propagace, určitě budeme rádi,“ sdělila starostka Renáta Zajíčková a dodala, že podmínkou úspěšnosti projektu je oboustranná aktivita, jak ze strany samosprávy, tak i samotných občanů.

Chodníkový program

Druhý tématem setkání byly opravy chodníků a silnic. Mluvčí příspěvkové organizace Technická správa komunikací Barbora Lišková ve svém vystoupení představila investice a zásadní rekonstrukce, které budou na území Prahy 5 letos realizovány a přinesou s sebou omezení provozu.

V roce 2020 začne první fáze rekonstrukce Barrandovského mostu, v úseku Dostihová – Barrandovský most bude rozšířena ulice Strakonická, oprava čeká Nádražní i Vltavskou ulici, práce se nevyhnou ani částem Plzeňské ulice.

Předseda dopravního výboru Jan Panenka představil investice do oprav chodníků. O ty se sice stará metropole, nicméně městské části v rámci takzvaných chodníkových programů ze svého rozpočtu investují opravy, které nesnesou odklad.

Chodníkový program byl v Praze 5 založen před třemi lety, ročně v něm bylo pět milionů korun. Abychom zvýšili jeho efektivitu, založili jsme fond dopravy, do něhož půjdou peníze z magistrátu ze zón placeného stání. Bude to ročně deset milionů korun, které použijeme na budování nových parkovacích míst a také na opravy chodníků,“ sdělil Jan Panenka.

Letos budou v rámci Chodníkového programu opraveny chodníky v ulicích Na Hřebenkách, U Pernikářky, U Klikovky, Zahradníčkova, Brdlíkova - Hennerova, Slávy Horníka, U Nesypky a Nad Buďánkami II.

V plánu je pasportizace všech chodníků na Praze 5, aby bylo zřejmé, v jakém jsou stavu a mohly se postupně, a hlavně systematicky, opravovat,“ dodala starostka Zajíčková.

Příští setkání občanů Prahy 5 proběhne v 21. dubna v 17:30hod v kobce č. 17 na Smíchovské náplavce.

Štítky:
tisková zpráva