12. listopadu 2019

30 let svobody

(Pětka) Úvodník listopadového čísla.

Milí spoluobčané, všichni si v nadcházejících dnech budeme připomínat 30 let od sametové revoluce. Dovolte mi tedy na úvod udělat malou osobní reminiscenci. Mě toto období zastihlo na vysoké škole. Studovala jsem tehdy Pedagogickou fakultu UK, obor český jazyk a základy společenských věd. V průběhu Palachova týdne v lednu 1989 jsem zažila tvrdý zákrok policie, kdy jsme se s mým budoucím manželem ukryli před vodními děly v pasáži Lucerna. V listopadu jsme už jako manželé byli na všech demonstracích. Tyto výjimečné a neopakovatelné dny a týdny nám navždy změnily život. Brzy ráno jsme každý den čekali na Václaváku na čerstvé noviny, které jsme pak roznášeli známým, kamarádům a sousedům. Na každém kroku bylo cítit odhodlání a naděje. Po těchto dnech nastalo očima vysokoškoláka nádherné období, protože nám téměř na rok zavřeli fakulty. Přepisovaly se totiž osnovy, abychom mohli začít studovat jinak a jiné věci.

Jsem šťastná za to, že svůj produktivní věk mohu prožívat ve svobodné zemi. Díky vzpomínkám z dětství si velmi silně uvědomuji, že svoboda a demokracie nejsou samozřejmost a že se snadno může tento velmi křehký způsob uspořádání moci změnit v pseudodemokracii nebo totalitu. Vzhledem k intenzivnímu kontaktu s mladými lidmi vím, že pro ně je doba reálného socialismu jen těžko představitelná. Vlastně mám pocit, že kvůli současné relativizaci komunistické diktatury si neuvědomují nová nebezpečí a rizika, kterým je současná doba vystavována. Samozřejmě že jim máme a musíme toto období různými cestami připomínat. Pokud mladí lidé pochopí, že svoboda jednotlivce, ohleduplnost, tolerance, věrnost, pravdomluvnost a solidarita jsou základními pilíři lidského soužití, bude šance, že těžce nabytá demokracie setrvá i v budoucnosti.

Moc si přeji, abychom dál žili spokojenými životy, byli k sobě ohleduplní a tolerantní, chovali k sobě respekt a úctu, ctili a ochraňovali své rodiny, přátele a sousedy. A aby stále platilo, že nezištná pomoc je projev nejvyšší humanity.

Nezapomeňte si výročí připomenout třeba právě na Národní třídě. Potkáme se tam. Buďme stále spolu a rádi.

Renáta Zajíčková

starostka MČ Praha 5

Štítky:
komentář