24. září 2019

Pro funkci starostky jsem měla průpravu i ve školství

(www.prazskypatriot.cz) Praha 5 má novou koalici, ta stávající se rozpadla. Radu městské části v novém složení vede žena. Dosavadní 1. místostarostka Renáta Zajíčková (ODS) nahradila odvolaného Daniela Mazura (Piráti). Jaké jsou priority starostky? Má pro tuto funkci dostatečné předpoklady? Jak chce dělat z Pětky jedničku? Na tyto a další otázky odpovídala v rozhovoru pro server Pražský patriot.

Téměř po roce od komunálních voleb nastupujete do rozjetého vlaku. Co plánujete změnit a jaký směr chcete Praze 5 dát?
Tak především chci navázat na všechno dobré, co minulé koalice zrealizovaly či započaly. Prahu 5 vnímám jako skvělé místo pro život a bylo by ku škodě obyvatel nepokračovat v projektech, jako je například vybudování základní školy v nově vznikajícím prostoru Smíchov City nebo vznik domu s pečovatelskou službou v Hlubočepích. Asi se shodneme na tom, že území Prahy 5 se musí rozumně rozvíjet a že má být využit potenciál, kterým naše městská část disponuje.

Stále tu jsou však místa, kde se jakoby zastavil čas. Co s tím?
Souhlasím a musím říct, že to je škoda. Většina nábřeží Vltavy se musí zpřístupnit lidem tak, aby se pohodlně dostali k jejím břehům a co víc, aby se zde mohli pohodlně a bezpečně pohybovat. Praha 5 je v podstatě centrální městkou částí, a tak se jí výrazně dotýká neutěšená dopravní situace. Z tohoto důvodu je potřeba usilovně podporovat výstavbu městského okruhu a navazujících radiál a tím řešit průjezdnost naší městskou částí. Velkým problémem je také parkování. I zde musíme činit rychlé a účinné kroky. Samozřejmě budu pokračovat ve všech zahájených aktivitách v oblasti školství, kultury či sportu.

Na co dalšího se zaměříte?
Vzhledem k tomu, že jsem doposud vykonávala roli 1. místostarostky, plynule navážu jak na svoji dosavadní práci, tak na práci minulého starosty. Určitě se ve své nové roli zaměřím na zkvalitnění fungování úřadu. Kromě toho, že má být otevřený, musí být i přátelský a vstřícný. Dosavadní fungování úřadu, jak se lidově říká, trošku drhlo, a já bych tento nedostatek chtěla napravit. Lepší organizace, efektivnější procesy a široká komunikace napříč celým úřadem je to, čemu bych ráda v krátké době napomohla.

Myslíte, že jste pro práci starostky dostatečně vybavená?
Téměř 15 let jsem byla ředitelkou školy. Už nyní vím, že tato pozice je pro komunálního politika dobrou průpravou. Ve škole máte příležitost rozvinout své manažerské dovednosti, leadership a také rétoriku. Posílíte si charakter. Naučíte se být odolná, ale na druhou stranu maximálně empatická a všímavá. Musíte mít zvládnutý time-management i duševní hygienu. Tím hlavním předpokladem pro práci ve škole a na radnici, ať už v roli pedagoga, ředitele nebo starosty, je láska k lidem. A té já mám myslím dostatek.

Můžete se ještě krátce vyjádřit k rozpadu koalice s Piráty?
Víte, jedno jsem s nimi měla společné. Oni přišli na radnici jako nováčci stejně jako já. Je vždy těžké se rychle zorientovat v novém prostředí, adaptovat se na nové povinnosti či úkony, a ještě přitom něco tvořit a rozvíjet. Mně se za necelý rok podařilo nastartovat, a dokonce i zrealizovat mnoho prospěšných věcí, například SWOT analýzu základních škol, zpravodaj Páťák nebo materiál mapující vývoj našeho školství. Takovou dynamiku koaliční partneři u Pirátů nevnímali, a to jim také hodně vytýkali. Ovšem hlavním důvod rozpadu koalice spatřuji v rozkolu mezi Piráty a SNOP5, tedy dvojblokem, který šel spolu do voleb a po pěti měsících se rozpadl. Tato skutečnost znemožňovala další fungování koalice, neboť tyto dvě znesvářené strany se nebyly schopné na ničem dohodnout. V takové atmosféře se nedá spolupracovat.

Jak vnímáte složení nové koalice?
Stejně jako ta předchozí je složená ze zkušených komunálních politiků i nováčků. Velký rozdíl spatřuji v tom, že současnou koalici tvoří konzistentní a předvídatelné strany. Ono je totiž velmi složité spolupracovat s někým, kdo nemá jasno právě v tom, jak spolupracovat.

V kampani před volbami jste říkala, že jako starostka uděláte z Pětky jedničku. Co si pod tím představit?
To je jednoduché. Metaforou jsem chtěla vyjádřit, že mám chuť a předpoklady zvelebovat naši adresu, že se nebojím rozhodovat a že mám plány a vize. Praha 5 má v demokratické historii ve svém čele teprve po druhé ženu. Chci svojí trpělivou, zodpovědnou a smysluplnou prací dokázat, že i nám ženám politika sluší a že umíme s citem a rozumem rozhodovat třeba o rozvoji bydlení nebo dopravy, o obnově zanedbaných míst nebo o účelném využití veřejného prostoru, ale také podporovat dobré sousedské vztahy a přátelskou atmosféru našeho společného domova.  

Zdroj: https://www.prazskypatriot.cz/pro-funkci-starostky-jsem-mela-prupravu-i-ve-skolstvi-rika-nova-starostka-prahy-5-renata-zajickova/

Renáta Zajíčková

starostka MČ Praha 5