28. září 2018

Obří had vylézá ze země v Portheimce. Kdo ho v parku vypustil?

(Pražský deník) V parku Portheimka se objevil obří had. Vypustili ho Barbora Fastrová a Johana Pošová v pátek 21. září. Jde o plastiku, která má upozorňovat především na umění ve veřejném prostoru. Podle autorek také nejde o klasickou plastiku, ale doufají, že budou lidé s objektem spolupracovat.

Plastiku s názvem Had si můžete prohlédnout od pátku 21. září v parku Portheimka. „Na umění ve veřejném prostoru se v poslední době zapomíná. Proto jsem zahájil novou tradici dočasných instalací v tomto malebném prostředí, “ uvedl na vernisáži zástupce starosty Prahy 5 Lukáš Herold.

Kromě zástupce starosty se vernisáže zúčastnil i Petr Dub ze Spolku Skutek, který stál u zrodu myšlenky plastikami kultivovat prostředí a rozvíjet naše myšlení. „Za dílo děkuji oběma autorkám. Za pomoc a neúnavné prosazování umění ve veřejném prostoru děkuji Spolku Skutek,“ dodal Herold.

Podle slov Barbory Fastrové a Johany Pošové nemá Had představovat pouze klasickou figurální plastiku, ke které se jenom vzhlíží. „Na naši sochu je možné i sahat. Předpokládáme, že lidé budou s objektem spolupracovat,“ uvedly autorky.

Zájem o životní prostředí

Barbora Fastrová a Johana Pošová studovaly v Ateliéru Fotografie na pražské Vysoké škole uměleckoprůmyslové. Spolu pracují od roku 2014, kdy měly společnou výstavu v Berlínském modelu. V loňském roce absolvovaly residenční pobyt v INI gallery a Meetfactory.

Práce mladých umělkyň není mediálně specifická, opakovaně se ale vrací k „chudým“ materiálům. Autorky Hada tak vytváří například sochy z látek a neumělé objekty z keramické hlíny. Právě silná vizuální stránka zvoleného materiálu často odkazuje k jejich zájmu o přírodu a konkrétněji životní prostředí. Přechod z galerijního do veřejného prostoru se pro ně stává nástrojem, jak oslovit širší publikum.


Zdroj: https://prazsky.denik.cz/zpravy_region/obri-had-vyleza-ze-zeme-v-portheimce-kdo-ho-v-parku-vypustil-20180925.html

Štítky:
tisková zpráva