2. října 2018

Radotín čeká přestavba centra. Víme, jak bude vypadat

(nasregion.cz) Radotín v příštích letech projde velkou proměnou, dostane moderní centrum. V sousedství nového sídliště a nákupního areálu, v němž sídlí Albert nebo drogerie Teta, vznikne nové srdce městské části. Vytvoří je obchodní třída lemovaná komerčními prostory.

V centru se dále objeví náměstí v čele s novou radnicí. Ta sestěhuje všechny radotínské úředníky včetně městské policie na jedno místo, z čehož budou profitovat všichni místní obyvatelé. Navíc se chystá i kompletní rekonstrukce železniční tratě protínající Radotín. Zahrne přestavbu nádraží a prodloužení nástupišť k novému centru.

Shodou náhod se promění také plocha mezi nádražím a novým centrem. Bývalá Vindyšova továrna na tělocvičné nářadí už nyní prochází rekonstrukcí tak, aby tu firma Ski Bike Centrum Radotín v příštím roce otevřela velké cyklistické a lyžařské centrum.

Změny se odehrají rovněž na druhé straně radotínského středu městské části. V prostoru za kulturním zařízením Koruna najde v budoucnu mimo jiné nové sídlo místní oddělení Policie ČR. Obě policejní složky tak budou nově sídlit přímo uprostřed Radotína (republiková policie nyní sídlí na odlehlém místě u Výpadové ulice), což prospěje bezpečnosti celé obce.

Nové centrum vznikne v místě, které má za sebou poměrně rušnou historii. Nejdříve tu v prostoru dnešních panelových domů stávala od druhé poloviny 19. století cementárna. Své okolí zamořovala prachem. Když ji v 60. letech nahradila nová fabrika, která dodnes stojí blíže k lomům směrem k Lochkovu, došlo k její postupné demontáži. Dlouhá léta tu pak stála jen nevzhledná ohrada. Následovala výstavba paneláků. Nebyla nikdy dokončena a území před Albertem se dvěma parkovišti na různých úrovních a několika nízkými budovami působí provizorním dojmem. Nové centrum Radotína tyto prostory změní a vznikne moderní střed městské části.

Malý průvodce novým Radotínem

Zkusme si nyní představit, jak bude vypadat pohyb lidí po „novém Radotíně“. Začneme třeba na nádraží. Jakmile vystoupíte z vlaku, vydáte se po perónu k centru Radotína. Nebude tak nutné přecházet železniční koleje v rozporu s předpisy, jak to nyní mnozí dělají. Zároveň zůstane zachováno propojení nástupišť s nádražní budovou a s podchodem, z něhož se vychází směrem k restauraci Sokolovna.

U nádraží na místě dnešního parkoviště bude parkovací dům. Poblíž stávajícího železničního přejezdu, zhruba v prostoru autobusových zastávek, vznikne nový podchod, do kterého bude možné sejít z jednotlivých nástupišť. Na jedné straně vyústí k autobusovým zastávkám do Vrážské ulice. Na druhé straně jej chodci využijí jako východ do nového centra Radotína. Nutno připomenout, že stávající železniční přejezd zmizí.
Rekonstrukce železniční trati s přejezdy v Radotíně  ani například ve Velké Chuchli nepočítá. Páteřní vlakový koridor je konstruován pro vysoké rychlosti a přejezdy pro něj znamenají nebezpečí. Auta budou napříště v centru Radotína používat podjezdy pod tratí. Dnešní „myší díra“ mezi Prvomájovou a Vrážskou se proto rozšíří.

Spolu s opravou železniční tratě přibude v Radotíně lávka vedoucí podél železničního viaduktu až k restauraci Rozmarýn. Tady pěší a cyklisté z lávky sejdou dolů k tunelu pod tratí a ocitnou se kousek od základní školy a gymnázia. A přitom nepřejdou silnici. „Lávka významně zvýší bezpečné spojení centra Radotína s prostorem u školy, kostela i biotopu,“ uvádí Milan Bouzek, místostarosta Radotína.

Zpátky k radnici

Ta nahradí jednoho ze „strašáků“ městské části – sídlištní výtopnu s vysokými komíny. Na jejím místě vyroste moderní budova, v níž budou k dispozici všechny služby přeneseného výkonu státní správy. Navíc se ocitne v čele nového radotínského náměstí. „Považuji to za důležitou část nového centra. Radnice vždy patřila na náměstí do centra obce,“ říká městský architekt Petr Hlaváček, který s vedením radnice spolupracuje na nové podobě centra.
V budově radnice budou sídlit všechny úřady, které jsou dnes roztroušeny po celém Radotíně. Po vstupu do přízemí třípodlažní stavby občané vejdou do haly, kde budou k dispozici nejčastěji navštěvované agendy. Na radnici se usídlí také služebna městské policie a úřad práce. Jak bývalo dříve dobrým zvykem, náměstí mívala kryté přízemí budov, takzvané lauby. Nová radotínská radnice takový úkryt před nepříznivým počasím nabídne. Zakrytá bude také promenáda na navazující obchodní třídě.

Před radnicí se rozprostře náměstí s rozměry 45 x 50 metrů. Bude osázené zelení, dostane vodní prvky, nechybí mu posezení a napojení na nový obchodní bulvár. „Nové prostranství vytvoří druhé centrum Radotína pro pořádání různých akcí. Na náměstí Svatého Petra a Pavla před budovou staré školy chceme i v budoucnu občanům nabízet větší kulturně společenské projekty typu Havelského posvícení. Na novém náměstí v centru vznikne vhodné místo například pro pořádání trhů,“ říká starosta Radotína Karel Hanzlík.

Radotínský bulvár

Když projdete náměstím, dostanete se na široký obchodní bulvár. Z jedné strany ho ohraničí stávající nákupní centrum s Albertem, poštou a dalšími obchody. Druhou stranu bulváru opanuje moderní zástavba.
Bulvár zaujme svou šířkou. Bude se pohybovat mezi 21 až 26 metry. (Pro srovnání – pražská ulice Na Příkopě je široká 24 metrů.) Kromě obchodů by tu měla najít místo například i kavárna, aby se bulvár propojený s náměstím stal příjemným místem k procházce i posezení.

Nové centrum vytvoří také soubor tří obytných domů s celkem 130 byty. V jejich spojeném přízemí najdou místo obchody a služby. Budou tvořit moderní stranu bulváru. Jeho zajímavostí budou mimo jiné zakulacené rohy na začátku i konci obchodní ulice. Na konci bulváru nové centrum končí, ale ne úplně. Můžete pokračovat mírnou zatáčkou doleva přes nový most směrem ke Koruně. V jejím dvoře bude už brzy rušno. I tady se začne stavět. Své místo tu najdou kromě služebny Policie ČR také nové komunitní centrum a základní umělecká škola.

Zdroj: http://nasregion.cz/praha/radnice-namesti-a-obchodni-trida-spolecne-vytvori-nove-centrum-radotina

Štítky: