25. září 2018

„Chci udělat z Pětky jedničku!“

(NAŠE PRAHA.cz) Ředitelka školy Renáta Zajíčková kandiduje jako nestraník v barvách ODS na post starostky MČ Praha 5. „Chci udělat z Pětky jedničku,“ říká a Naší Prahu zajímalo, co konkrétně hodlá v městské části Praha 5 zlepšit.

V Praze 5 jste se narodila a trávíte zde pracovní i osobní život. Předpokládám, že ji tedy důkladně znáte...

Ano, znám, a mám ji také velmi ráda. Vždy, když se odkudkoliv vracím, těším se na oblíbená místa. Také proto mi záleží na tom, aby se naše Pětka a celé hlavní město stávaly pro své obyvatele stále přívětivější, vlídnější a atraktivnější. Způsobů, jak to udělat, je mnoho.

 

Způsobů ano, ale ruce vám může svazovat fakt, že mnoho důležitých věcí rozhoduje pražský magistrát. V jakých oblastech by tedy městská část, potažmo vy jako starostka, mohla měnit současný stav?

Praha je rozdělená na 57 samosprávných obvodů, což skutečně leckdy prosazení a realizace změn komplikuje. Přesto jsou oblasti, na které má městská část zásadní vliv. Mezi ně patří především školství, kultura, sport, občanská vybavenost, zeleň a životní prostředí, péče o seniory a také fungování úřadu. Chtěla bych se zaměřit právě na tyto „měkké“ oblasti. Spatřuji v nich veliký potenciál a příležitost pro zkvalitnění života obyvatel u nás na Pětce.

 

Zmínila jste zeleň, což je oblíbené předvolební téma téměř všech politických stran. Jak si představujete péči o naše stromy a parky?

Aby naše zeleň byla vitální a životní prostředí kvalitní, musíme o ně řádně pečovat. Parky, zahrady, lesy, ale i stromy či keře v ulicích potřebují pravidelnou a odbornou péči. Také zastřihávání nízkých porostů, prostřihy stromů nebo výsadba květin zkrášlí naše ulice a náměstí.  S tím souvisí i zachování lesoparků a jiných zelených ploch. Stolová hora na Vidouli se musí stát oblíbeným místem k odpočinku a relaxaci, revitalizované motolské rybníky nebo parky s vodními prvky nám zase mohou zpříjemnit stále teplejší letní dny.  

 

Vizitkou každé společnosti je úroveň kvality péče o seniory a hendikepované spoluobčany.  V čem by mohla Praha 5 ještě přidat?

V naší městské části žije téměř 15 000 lidí starších 64 let. Z tohoto důvodu je vhodné seniory zapojovat do občanského života. Příležitost například vidím ve spolupráci se školkami a školami. Mnoho seniorů může nabídnout zkušenosti i odbornost při výchově dětí. Proč by nemohly naše babičky docházet do škol a s menšími dětmi vyšívat, nebo dědové plést pomlázky? K důstojnému stáří patří i kvalitní bydlení a pestré služby. V Praze 5 musí vzniknout další domy s pečovatelskou službou či domovy seniorů a mají být rozvíjeny kluby jako jsou Louka či Prádelna.

 

Zeleň či péče o seniory určitě nejsou jedinými tématy ve vaší kampani…

Samozřejmě, témat je mnohem více. Ať už z oblasti školství, volnočasových aktivit, kultury, péče o veřejná prostranství či chodu úřadu Prahy 5. Podrobněji se o nich zájemci dozví na www.renatazajickova.cz. 

 

Zdroj : http://www.nasepraha.cz/zpravy-45/renata-zajickova-chci-udelat-z-petky-jednicku

Renáta Zajíčková

kandidátka ODS na starostku Prahy 5