22. září 2018

„Srážka“ s úředníkem nebo s úřadem?

(Pravá 5) Léto se chýlí ke konci a s ním snad i úmorná vedra. Já se pro změnu „zapotil“ při závěrečné kolaudační prohlídce na počátku září. Takovou kolaudaci, případně předcházející stavební řízení, si můžete představit jako trilogii o pěti dílech Stopařova průvodce po Galaxii. Systém úřadů je nastaven zcela nepřátelsky. Místo, aby bylo možné podat si žádost na stavebním úřadě a jen čekat na vydání povolení, musí nebohý občan oběhnout asi polovinu Prahy, aby získal všechny potřebné papíry. Jak by řekl Alois Liškutín ve filmu Na samotě u lesa: To máte odbor památkové péče, hygienu, požární ochranu, správce sítí (vodovody, kanalizace, plyn), odbor dopravní (kvůli záboru) a nakonec stavební úřad. Pokud byste si zařizovali třeba zubní ordinaci s rentgenem, musíte mít dokonce vyjádření Státního úřadu pro jadernou bezpečnost. Největší gól pak je, že některé z „úřadů“ jsou třeba ve stejné budově, ale stejně je musíte oběhnout samostatně. Člověk aby si vzal týden dovolenou.

Při tomto martyriu potkáváte nejrůznější úředníky, s jejichž pomocí (najdou se bohužel i výjimky, které moc nepomáhají) se snažíte tento Mount Everest byrokracie zdolat. Úředníci jsou také lidé, a tak jsou někteří milí a pomáhají více, někteří už tak milí nejsou a nechávají vás napospas byrokratické hydře. Já měl štěstí. Jak paní úřednice z odboru památkové péče na Magistrátu hl. m. Prahy, tak i paní úřednice ze stavebního úřadu si na mě udělaly čas, poradily mi a poskytly metodickou pomoc a příslušná rozhodnutí vydaly bez jakýchkoliv průtahů. Paní úřednice na stavebním úřadě byla vstřícná navzdory asi 35stupňovému vedru v kanceláři, ve kterém musela pracovat. Má můj obdiv.

Systém, jehož jsou úředníci součástí, se však musí změnit. Musíme zjednodušit fungování státní správy tak, aby si mohl občan jedno povolení zajistit jedinou žádostí poslanou online z domova. Pokud pak ke svému rozhodnutí potřebují příslušné úřady stanovisko jiných úřadů, nechť si tato vyjádření opatří samy a nenutí občana k vytrvalostním výkonům při obíhání úřadů po Praze. Takový systém by měl být v 21. století samozřejmostí. Život lidí by byl lepší a práce úředníků jednodušší, protože by mohli více času věnovat přípravě a vydávání rozhodnutí a méně času trpělivému vysvětlování nevysvětlitelného bezradným občanům

Jakub Blažek

člen místní rady Újezd
člen výboru životního prostředí a člen výboru pro podnikání a EU fondy MČ Praha 5
kandidát ODS do MČ Praha 5

Štítky:
komentář