21. září 2018

Proč chci udělat z Pětky jedničku?

(Pravá 5)

Protože jsem se tu narodila…

Od komunálních politiků se očekává, že budou dokonale znát prostředí místa, kde vykonávají zastupitelskou úlohu. Protože jsem se v Praze narodila a na Praze 5 také trávím svůj osobní i pracovní život, Prahu velmi dobře znám. Mám ji také velmi ráda. Vždy když se odkudkoliv vracím, těším se na svá oblíbená místa. Také proto mi záleží na tom, aby se naše Pětka a celé hlavní město stávaly pro své obyvatele stále přívětivější, vlídnější a atraktivnější. Způsobů, jak to udělat, je mnoho.

Protože jsou zde příležitosti…

Všechny nás trápí zahuštěná doprava, nemožnost parkování, přebujelá výstavba, špatná koordinace oprav silnic nebo leckdy necitelné zásahy do životního prostředí. Na druhou stranu mnoho změn oceňujeme, například opravy památek nebo domů, vkusnější ulice či rekonstrukce parků. Je ale stále mnoho témat, která se řeší málo anebo vůbec. Příčinou může být i fakt, že je Praha rozdělena na 57 samosprávných obvodů, což leckdy prosazení a realizaci změn komplikuje. Přesto jsou oblasti, na které má městská část zásadní vliv. Mezi ně patří především školství, kultura, sport, občanská vybavenost, zeleň a životní prostředí, péče o seniory a také fungování úřadu. Jako potenciální zastupitelka bych se chtěla zaměřit právě na tyto „měkké“ oblasti. Spatřuji v nich veliký potenciál a příležitost pro zkvalitnění života obyvatel na Pětce.

Protože jsem máma, kantorka a ředitelka školy…

Díky své profesi vím, jak učinit naše školky a školy atraktivní, kvalitní a přátelské. Rodiče oceňují širokou vzdělávací nabídku, proto je nutné vytvářet vhodné konkurenční prostředí, v kterém by se školy přirozeně profilovaly a zkvalitňovaly. Aby naše děti chodily do školy rády, je žádoucí proměňovat klima škol a způsob výuky. Nenásilná komunikace, pochopení, trpělivost, naslouchání, podpora každého žáka, to jsou znaky empatické školy. Důraz na rozvoj komplexního myšlení, týmových dovedností, argumentačních schopností, vnímání souvislostí, to jsou znaky moderní školy 21. století. Takové bychom u nás měli mít. Naše školy musí v dnešní dynamické době rychleji reagovat na nové potřeby dětí i společnosti, proto je nutná smysluplná a systematická podpora pedagogů, a to například v oblasti IT dovedností, finanční gramotnosti nebo v oblasti kritického myšlení, důležitá je také modernizace materiálního i prostorového zázemí. Je povinností městské části vytvořit podmínky pro realizaci takových změn.

Protože jsem také máma tří synů, vím, co děti potřebují pro svůj všestranný vývoj. Kromě jiného je to prostor pro hraní a sport. Naše malé děti mají pěkných hřišť celkem dostatek, bohužel se to nedá říci o náctiletých. Těm často schází místo, kam si jít zahrát fotbal nebo volejbal či jinak smysluplně trávit volný čas. Určitě chci podporovat vznik míst, kde by se starší děti nebo dospívající dobře bavili a užili si svá léta dospívání. Proto budu iniciovat vznik multifunkčních hřišť nebo sportovních hal (například na Barrandově nebo v Motole), ale třeba také studentský park.

Protože patříme mezi nejzelenější městské části…

Aby naše zeleň byla vitální a životní prostředí kvalitní, musíme o ně řádně pečovat. Parky, zahrady, lesy, ale i stromy či keře v ulicích potřebují naši pravidelnou a odbornou péči. Také zastřihávání nízkých porostů, prostřihy stromů nebo výsadba květin zkrášlí naše ulice a náměstí. S tím souvisí i zachování lesoparků a jiných zelených ploch. Stolová hora na Vidouli se musí stát oblíbeným místem k odpočinku a relaxaci, revitalizované Motolské rybníky nebo parky s vodními prvky nám zase mohou zpříjemnit stále teplejší letní dny.

Protože čisté a vkusné prostředí udělá radost všem…

Ulice a náměstí bez odpadků a špíny, vyprázdněné koše, vkusný mobiliář, opravené chodníky nebo schody jsou skvělou vizitkou každého města. Protože obyvatelé Prahy 5 spatřují v této oblasti poměrně veliké nedostatky, je nutné učinit kroky pro zlepšení. Častější úklid veřejných prostranství, navíc doplněný pravidelnou kontrolou, oprava rozbitých chodníků, odstranění graffiti, dostatek odpadkových košů i mimo hlavní třídy jsou možností, jak zkrášlit naše prostředí. Samostatnou kapitolou jsou psí exkrementy v ulicích. Ke zlepšení určitě dojde vznikem psích parků. Pejskové se budou probíhat na ohraničené ploše mezi překážkami, jejich exkrementy nebudou v ulicích tak často vidět. Navíc děti i dospělí, kteří doma žijí bez domácích zvířat, se nebudou cítit tolik ohroženi.

Protože žijeme kulturou...

Míst, která by nám nabízela kulturní zážitky, v Praze 5 moc není. Vlastně máme pouze barokní letohrádek Portheimku, Švandovo divadlo (a několik malých divadel – Orfeus apod.), dvě multikina, pár základních uměleckých škol a menší galerie. Chybí nám koncertní sál nebo důstojné místo pro slavnostní okamžiky. Mnoho kulturních akcí probíhá pod širým nebem, to ale platí pouze pro léto. Určitě budu podporovat vznik artového kina nebo vznik obřadní síně citlivě zasazené do zajímavého místa, například v parku Sacré Coeur. Společenský prostor pro kulturní akce by měl vzniknout
i na Barrandově, kde takové místo schází.

Protože zde žijí starší občané…

Vizitkou každé společnosti je úroveň kvality péče o seniory a handicapované spoluobčany. Protože v naší městské části žije téměř 15 000 lidí starších 64 let, je naším přirozeným závazkem jim vytvářet podnětné a přátelské prostředí. I starší lidé musí cítit svoji důležitost a potřebnost. Z tohoto důvodu je vhodné seniory zapojovat do občanského života. Příležitost například vidím ve spolupráci se školkami a školami. Mnoho seniorů může nabídnout své zkušenosti i odbornost při výchově dětí. Proč by nemohly naše babičky docházet do škol a tady s menšími dětmi vyšívat nebo dědové plést pomlázky? K důstojnému stáří patří i kvalitní bydlení a pestré služby. V Praze 5 musí vzniknout další domy s pečovatelskou službou či domovy seniorů a mají být rozvíjeny kluby, jako jsou Louka či Prádelna.

Protože všichni chodíme na úřad…

Nikdo z nás nechce trávit dlouhé chvíle čekáním ve frontách na úřadě nebo jednat s nekompetentními úředníky. Náš úřad proto potřebuje umožnit lidem vyřizovat si své záležitosti na dálku přes internet tak, jako to dnes můžeme dělat v bance nebo v pojišťovně. Také si kladete otázku, proč musíme stále dokola vyplňovat údaje, které už úřady od nás mají? I to se dá změnit a můžeme v této věci jít občanům vstříc. A když už někdo z nás bude muset na úřad dorazit osobně, pak by to nemělo být pro nikoho z nás nepříjemné. Úředník by totiž měl být občanům pomocníkem, rádcem i konzultantem. Měl by umět odpovědět na všechny otázky a řešit rozmanité situace, které mohou
v jeho agendě nastat. Navíc by vždy měla fungovat zastupitelnost úředníků a ne jako dnes, kdy často musíme na dokončení naší záležitosti čekat hodiny, nebo dokonce dny na konkrétního úředníka, který je právě nepřítomen. Úřad by měl být jednoduše přátelským místem s profesionálním servisem pro své obyvatele.

Dejte mi Pětku na starost…

Protože se považuji za člověka zkušeného, pracovitého, vnímavého, vzdělaného a s dovednostmi efektivně řídit, vyjednávat a hledat různé způsoby řešení, cítím potřebu nabídnout své schopnosti místu, kde žiji. Myslím, že mohu být lidem užitečná. Ráda budu pro naši městskou část pracovat.

Renáta Zajíčková

kandidátka ODS na starostku Prahy 5