18. září 2018

Volební program 2018 - 2022 MS ODS Radotín

Vážení spoluobčané, milí Radotíňáci,

dovolujeme si Vám opět po čtyřech letech předložit volební program Místního sdružení ODS Radotín a představit jeho kandidáty.

Náš volební program vychází z dlouhodobých zkušeností s vedením Radotína, navazuje na projekty realizované v uplynulém období a především reaguje na potřeby naší městské části a obyvatel všech věkových skupin. Naší hybnou silou je intenzivní lokální patriotismus a hrdost, že jsme Radotíňáci, a také zodpovědnost ke všem spoluobčanům, kteří zde s námi žijí.

Kandidátní listina představuje zkušené místní politiky, ale i nové tváře, jež jsou dlouhodobě známé díky aktivní činnosti v rámci společenských a sportovních sdružení radotínského života jako trenéři a funkcionáři, kteří se ve svém volném čase, bez nároku na honorář, věnují dětem či řízení organizací. Náš tým má společný cíl – dále budovat z Radotína dobré místo k životu, s možností širokého společenského, zájmového, kulturního a sportovního vyžití. Unikátní poloha Radotína v blízkosti Berounky a chráněné krajinné oblasti Českého krasu je k tomu předurčena a nám umožňuje život v přírodě a zároveň zavazuje k minimalizaci negativních vlivů v rámci trvale udržitelného rozvoje pro současné a hlavně budoucí generace radotínských občanů.

Radotín čekají velké změny. Připravuje se výstavba nového centra, na které bude navazovat rekonstrukce vlakového nádraží, budou dokončena protipovodňová opatření, zasíťování dalších lokalit a celá řada dalších investičních akcí, které vyžadují manažerské a odborné předpoklady a maximální nasazení. Podpořte naše kandidáty, kteří žijí svůj reálný život v Radotíně s Vámi a jejichž jednoznačnou prioritou je maximální změna negativ na pozitiva.

Věříme, že objektivně posoudíte náš aktuální program i s ohledem na výsledky naší práce v uplynulých letech. Komunální volby opravdu nejsou o volbě té či oné politické strany, která je více či méně v dané době v módě. Tyto volby jsou o osobnostech, které dlouhodobě prokazují svým aktivním přístupem připravenost oddaně pracovat pro občany Radotína a vytvářet pro ně ty nejlepší podmínky pro spokojený život.

Doufáme, že s Vaší přízní a pomocí bude rozvoj Radotína pokračovat tím správným směrem.

Děkujeme za podporu!

Karel Hanzlík

starosta Městské části Praha 16

Byty pro mladé rodiny a seniory

Zachováme stávající bytový fond v majetku městské části pro potřeby bydlení radotínských občanů.

I nadále udržíme nájemné v obecních bytech na současné úrovni.

Zachováme nabídku malometrážních bytů pro radotínské seniory a připravíme podmínky pro jejich další bydlení.

Dokončením zbývající etapy Centra Radotín rozšíříme nabídku bydlení v naší městské části.

Uvolněné obecní byty budeme nadále přidělovat nejpotřebnějším radotínským občanům, přičemž chceme preferovat rodiny s dětmi.

Připravíme projekt startovacích bytů pro mladé rodiny.

Budeme modernizovat nouzové volání pro pečovatelský dům s napojením na sociálně zdravotní dispečink.

Zdravé finance Radotína

Naší prioritou jsou „zdravé“ finance – ani v příštím volebním období nebudeme zadlužovat městskou část.

Budeme pokračovat v sestavování stabilních a dlouhodobě vyrovnaných rozpočtů hospodaření městské části. I nadále snižujeme provozní výdaje a zefektivňujeme chod městské části i s pomocí elektronických aukcí.

Plánujeme zůstat na území hl. m. Prahy mezi nejúspěšnějšími příjemci prostředků z dotačních titulů z evropských fondů a programů ministerstev (ve volebním období 2014–18 získáno přes 180 mil. Kč).

Bezpečný Radotín pro všechny občany

V nové radnici v centru Radotína zřídíme služebnu městské policie a do vnitrobloku za Kulturním střediskem Koruna umístíme služebnu Policie ČR, čímž dojde k zásadnímu přiblížení těchto služeb občanům.

Zajistíme dokončení výstavby opatření proti povodni v lokalitě Šárovo kolo a připravíme k realizaci ochranu oblasti Rymáň.

Po dokončení výstavby nové hasičské zbrojnice plánujeme pokračovat v modernizaci techniky pro dobrovolné hasiče.

V rámci prevence kriminality zajistíme další rozšíření městského kamerového systému.

Budeme intenzivně podporovat osvědčenou spolupráci Policie ČR a Městské policie hl. m. Prahy.

V rámci zákonných pravomocí budeme postupovat proti nepřizpůsobivým osobám znečišťujícím veřejná prostranství a zeleň (spolupráce městské policie a bezpečnostní agentury) a proti provozovatelům problémových ubytoven. Budeme usilovat o navýšení počtu městských policistů, případně zajistíme důslednější kontrolu problémových občanů.

I nadále budeme podporovat oblíbené preventivní a dopravně bezpečnostní akce pro všechny věkové kategorie.

Klidná doprava a dostatek parkovacích míst

Budeme pokračovat v systémovém řešení dopravy v klidu s podporou parkování pro radotínské občany v centrální lokalitě městské části – parkovací dům, podzemní garáže, krátkodobá stání (K+R).

V součinnosti s investorem modernizace železnice koordinujeme projektovou přípravu bezbariérového vlakového nádraží – prodloužení nástupišť v návaznosti na nový podchod a lávku pro pěší a cyklisty podél železničního viaduktu. Zasadíme se také o minimalizaci dopadů stavby na obyvatele městské části.

Za účelem zklidnění dopravy omezíme tranzitní dopravu zjednosměrňováním místních komunikací především v zástavbě rodinných domů a tím rovněž zajistíme parkování rezidentů, tak aby bylo v souladu s platnou legislativou.

Budeme pokračovat v dalších bezpečnostních opatřeních v rámci přechodů pro chodce na hlavních komunikacích a trasách především ke školám (bezpečnostní ostrůvky, zpomalovací prahy, úprava dopravního značení).

V součinnosti s hl. m. Prahou a společností ROPID zachováme stávající rozsah městské hromadné dopravy včetně školních autobusových linek a nového spoje na Viničky.

Vhodnými opatřeními budeme prosazovat zvýšení bezpečnosti provozu na cyklostezce včetně rozšíření ulice v Šárově kole, kudy vede páteřní cyklostezka A1.

Plánujeme instalovat další preventivní měřiče rychlosti na páteřních komunikacích.

Sportovní vyžití pro všechny generace

Podpoříme činnost a rozvoj sportovních organizací formou dotačních řízení.

Zmodernizujeme a vytvoříme nová sportoviště veřejně přístupná všem – víceúčelová hřiště, fitparky, skatepark, cyklostezky.

Zavedeme výuku plavání v rámci školního vzdělávacího plánu v nově otevřeném bazénu. Nabídneme zvýhodněné vstupy do bazénu radotínským seniorům.

Podpoříme třetí hodiny tělesné výchovy na základní škole.

Budeme nadále zajišťovat efektivní správu sportovní haly, biotopu a nově i bazénu.

Rozšíříme kapacitu sportovní haly nástavbou nad prostorem šaten.

Dostupné zdravotnictví a kvalitní sociální program

Budeme dále usilovat o udržení lékařské odbornosti ve zdravotnickém zařízení a pracovat na jeho modernizaci.

Rozšíříme nabídku nouzového volání pro seniory a podpoříme život seniorů v domácím prostředí.

Zajistíme potřebný rozsah pečovatelské služby a její neustálé rozšiřování.

Doplníme radotínskou síť defibrilátorů pro záchranu při náhlých ohroženích života. Rozšíříme sociální, preventivní a osvětové programy pro seniory a sociálně potřebné včetně pořádání přednášek.

Upravíme další přechody pro chodce, aby byly přátelské pro postižené občany – bezbariérové a s úpravou pro nevidomé.

Občan na prvním místě – efektivnější služby

I přes velkou finanční zátěž zachováme v Radotíně vydávání občanských průkazů a pasů, agendy stavebního, živnostenského a silničního správního úřadu, agendu životního prostředí a sociálních věcí. Díky tomu nemusejí občané jezdit na úřady do jiných míst v Praze.

Při přípravě výstavby nové radnice budeme dbát na zpříjemnění prostředí pro jednání občana se samosprávou a úředníky všech odborů na jediném místě a bez bariér (přepážek).

Nadále se budeme starat o efektivní přibližování služeb a informací občanům, a to jak tradičními cestami (Noviny Prahy 16, Facebook, informační e-maily, rozesílání SMS nejen v případě krizových situací, Czech POINT atd.), tak i zaváděním novinek (mobilní aplikace, elektronická úřední deska, možnost úhrady poplatků a služeb platebními kartami).

U nejžádanějších úředních agend pro občany přizpůsobíme úřední hodiny, aby byly služby dostupné všem občanům.

V rámci výstavby Centra Radotín budeme podporovat rozšíření nabídky služeb a obchodů.

Zprovozníme stanoviště bezplatného internetu na důležitých veřejně přístupných místech.

Zachováme činnost organizace Technické služby Praha – Radotín a budeme rozvíjet provoz jimi spravovaného sběrného dvora.

Dostatek míst ve školách a školkách

Na základě dlouhodobého sledování vývoje porodnosti a počtu radotínských občanů budeme efektivně řešit kapacitní potřebu v mateřské a základní škole (koncepce a rozvoj areálu ZŠ a MŠ).

Půdní vestavbou na 1. stupni ZŠ a vytvořením čtyř nových tříd dokončíme proces celkového zvýšení kapacity instituce.

Nástavbou navýšíme kapacitu mateřské školy na náměstí Osvoboditelů.

Zajistíme modernizaci vybavení tříd a školy a podporu polytechnického vzdělávání a dramatické výchovy.

Podpoříme výuku plavání pro všechny ročníky.

Budeme nadále úzce spolupracovat se všemi školskými zařízeními a sportovními oddíly v Radotíně.

Dokončíme bezbariérové vstupy do všech školních zařízení.

Navýšíme kapacitu školní jídelny novou přístavbou.

Bohatý kulturní život

Nadále zajistíme provoz a činnost kulturních zařízení městské části (knihovna, kulturní středisko, klubová scéna, kino).

Neustále rozšiřujeme nabídku kulturně společenských akcí organizovaných radotínskou radnicí.

Chceme pokračovat v trendu navyšování finanční podpory pro volnočasové organizace a spolky věnující se kultuře prostřednictvím dotačního systému městské části.

Budeme dále organizovat a rozšiřovat kulturní pořady pro seniory (zájezdy, výlety, besedy, přednášky, kulturní vystoupení) a podporovat jejich aktivní zapojení do spolkového života.

Připravíme další projekty pro rodiče a děti (projekty Baby bio, divadelní a filmová představení, Velký dětský den, Radotínský masopust).

Prohloubíme spolupráci s německým partnerským městem Burglengenfeldem.

Stavební a urbanistický rozvoj

Připravíme a zajistíme koordinaci projektu Centrum Radotín.

Zahájíme stavbu nové radnice.

Dokončíme realizaci krytého bazénu.

Zajistíme výstavbu nové lávky přes Berounku.

Dokončíme technickou vybavenost (splašková, dešťová kanalizace, plynofikace) na území Radotína.

Zajistíme revitalizaci objektů ve dvoře za Kulturním střediskem Koruna vybudováním nové služebny Policie ČR, rozšířením zázemí pro Základní uměleckou školu Klementa Slavického.

Zajistíme revitalizaci náměstí Sv. Petra a Pavla včetně řešení prostoru před radnicí.

Připravíme projekt revitalizace lokality Vinohrady.

Zahájíme opravy vybraných místních komunikací budovaných v 90. letech.

Zajistíme úpravu břehu pod bistrem Ondřej s vybudováním nové cesty pouze pro pěší.

Životní prostředí – myslíme na příští generace

Ve spolupráci s hl. m. Prahou budeme pokračovat v přípravě Sportovně rekreačního areálu Radotín (oblast mezi ulicí Výpadovou a řekou Berounkou) jako přírodního parku s podstatnou redukcí zvažovaných vodních ploch ve stávajícím územním plánu.

Zahájíme velkou obnovu zeleně (výsadba nových stromů, keřů a okrasných travin) na levém břehu Berounky (od Biotopu k Šárovu kolu), včetně revitalizace prostoru kolem bývalého zahradnictví.

Vybudujeme moderní a ekologickou kotelnu, která umožní snížit cenu dodávky tepla pro obyvatele na náměstí Osvoboditelů a na Sídlišti.

Připravíme výstavbu dalších podzemních kontejnerových stanovišť na tříděný odpad v centrálních částech Radotína.

Zavedeme ucelený systém svozu bioodpadu – pro obyvatele Radotína zdarma – zpracovaného Technickými službami.

V rámci II. etapy výstavby Centra Radotín vytvoříme příznivé životní podmínky pro stávající i nové obyvatele – zvýšením podílu zeleně a vodních ploch ve veřejném prostoru pomocí systému využívání dešťové vody. Podpoříme nový mobiliář (cyklostojany, chytré koše) a herní prvky pro děti.

Ve spolupráci s Povodím Vltavy připravíme revitalizaci Radotínského potoka a jeho nejbližšího okolí a další části břehu Berounky.

Vybudujeme novou naučnou stezku vedoucí do nejvýznamnějších přírodních rezervací v nejbližším okolí Radotína.

Budeme i nadále aktivně vystupovat proti splavnění Berounky s cílem zachovat unikátní přírodní ráz toku mezi Radotínem a Černošicemi.

Co se nám mimo jiné povedlo v uplynulém volebním období

Společenské aktivity

Pro naše spoluobčany jsme uspořádali celou řadu kulturních a společnenských akcí, na kterých vystoupily desítky známých umělců.

Místo u řeky

Podařilo se nám zrekultivovat břeh Berounky kolem kostela sv. Petra a Pavla a vytvořit pro občany Radotína hezké místo pro procházky či odpočinek.

Rozšíření základní školy

Navýšili jsme kapacitu školy o 290 míst. Právě otevíráme novou aulu, která bude sloužit pro kulturní a společenské aktivity nejen žáků základní školy či gymnázia, ale i zájmových kroužků a ZUŠ.

Rekonstrukce domů na starém sídlišti

Bytové domy mají nové zateplení a fasádu.

Bezpečnost

Velkou pozornost jsme věnovali bezpečnosti. V průběhu uplynulého volebního období vzniklo 450 metrů nových protipovodňových opatření, dobrovolní hasiči ale i městská a státní policie budou mít nové sídlo v centru Radotína.

Lepší parkování

Za poslední čtyři roky jsme v Radotíně vytvořili 212 nových parkovacích míst.

Program najdete také níže ke stažení.

dokument: radotín (pdf)