23. srpna 2018

Místo dvou dní zůstane torzo tanku na náměstí půl roku

(www.prazskypatriot.cz) Radní Prahy 5 schválili na svém dnešním zasedání prodloužení instalace torza tanku na náměstí Kinských k 50. výročí srpnové sovětské invaze od umělce Davida Černého, a to na dobu šesti měsíců.

Torzo tanku bylo instalováno na náměstí Kinských 21. srpna 2018 na den 50. výročí invaze sovětských vojsk s tím, že povolení pro instalaci bylo vydáno na 21. a 22. srpna v rámci natáčení dokumentu Davida Černého. 

Ovšem již druhý den rozhodla rada MČ Praha 5 o dočasném prodloužení instalace, a to na půl roku: "Dokumentaristé nás požádali, abychom povolili umístění instalace na náměstí Kinských. Rádi jsme vyhověli a zároveň jsme dnes instalaci torza tanku prodloužili. Každý ví, co se v srpnu 1968 stalo a proto nemůžeme dovolit, aby byla naše nedávná historie překrucována." uvedl starosta Prahy 5 Pavel Richter (TOP 09). 

Předkladatel návrhu v Radě, zástupce starosty Lukáš Herold (ODS), upřesňuje důvod dočasného umístění: "Je velmi důležité, aby si lidé tento smutný den v rámci československé historie pamatovali. Letos je 50. výročí od invaze, proto jsem navrhl Radě městské části místo dvou dnů dočasné umístění do konce tohoto roku." 

Tank na Smíchově stál jako připomínka osvobození hlavního města Rudou armádou. V roce 1991 se tehdejší student pražské Vysoké školy uměleckoprůmyslové David Černý rozhodl, že jej natře narůžovo, což nevydrželo dlouho, a David Černý za natření tanku čelil dokonce obvinění z výtržnictví. 

Narůžovo natřený tank, jehož netypickou barvu mu již v květnu 1991 vrátila skupina poslanců Federálního shromáždění, nakonec skončil v lešanském vojenském muzeu. 

Zdroj : https://www.prazskypatriot.cz/misto-dvou-dni-zustane-torzo-tanku-na-namesti-pul-roku/ 

Štítky:
tisková zpráva