21. srpna 2018

Srpen 1968

(www.renatazajickova.cz) Srpen 1968 byl jedním z klíčových okamžiků našich moderních dějin, protože zahájil události, které potvrzovaly existenci lidské touhy po národní svobodě, spravedlnosti a politických právech.

O to více mě mrzí a štve, že někteří dnešní vysocí politici se k této události staví pasivně anebo jí snižují význam či ji překrucují. Je velmi smutné, že na rozdíl od slovenského prezidenta náš český prezident k 50. výročí nesdělí lidem jediný vzkaz, který by potvrzoval hodnotový rozměr tohoto období. A protože dnešní mladí lidé událost vnímají jako hlubokou historii a na tehdejší dobu se dívají z veliké dálky, nevnímají tak křehkost a zranitelnost demokracie. Proto je více než nutné o srpnu 1968 mluvit a psát a tím připomínat, že demokracie je pouhý stav, který se musí dobře živit a stále udržovat a že bez péče o jeho existenci se přemění v něco nezdravého a škodlivého.

Zúčastněte se v 17 h se mnou pietní akce na pražském Klárově. Zde byla 26.8. 1968 smrtelně postřelena studentka Marie Charousková, která jela na ČVUT, kde dokončovala svoji diplomovou práci.

Renáta Zajíčková

kandidátka ODS na starostku Prahy 5