5. srpna 2018

Jak zatraktivnit motolské rybníky

(www.renatazajickova.cz) Klimatické prognózy jednoznačně potvrzují oteplování. Tropické teploty nebudou po několik letních měsíců již výjimkou. V takových dnech se každý rád ponoří do chladné vody. Jenže tady je ten háček. Kolik takových ploch v Praze je? Hostivař, Šárka, Radotín, Kunratice, Hrnčíře jsou asi ty nejznámější. V každém případě je v naší metropoli možností pro pěkné koupání málo.

Naštěstí u nás v Praze 5 přírodní koupání máme. Je v Motole, kde na Motolském potoce vznikly v 60. letech tři rybníky. Ten prostřední – největší slouží jako koupaliště. Ale sama jako obyvatelka Motola se sem koupat nechodím a zdá se mi, že ani ostatními obyvateli koupaliště v Motole není moc vyhledáváno. Je to asi způsobeno zázemím a vůbec celkovou úpravou místa. Břehy rybníků jsou zarostlé, zanedbané a neopečovávané, samotné koupaliště je zastaralé a nemoderní. Přestože čistota vody je téměř vynikající, koupaliště prostě nevzbuzuje důvěru.  

To by se mohlo změnit. Rybníky jsou totiž ideálním místem pro vytvoření biotopu. Inspirací nám může být biotop v Radotíně, plánovaný biotop v Holešovicích či Kyjích. Takováto koupaliště dnes vznikají v různých koutech naší země, a to proto, že vznik biotopu není vůbec nic náročného, ani technicky, ani časově a ani finančně. Systém koupacího biotopu funguje na principu cirkulace vody, kterou čistí přirozené funkce mikroorganismů vodních rostlin. Náklady na údržbu čisté vody a provoz jsou tedy minimální. Navíc součástí takového koupaliště mohou být různá brouzdaliště, hřiště, sauny, relaxační zóny či restaurace. Kapacita biotopu v Motole by mohla být až 1000 osob (pro srovnání radotínský biotop má kapacitu 600), plochy pro parkoviště by se zde také pohodlně vytvořily.

Naše motolské rybníky by si v každém případě zasloužily revitalizaci. Staly by se tak pro obyvatele západní části Prahy vyhledávaným místem odpočinku a zábavy.

Udělám z Pětky jedničku :-)

Renáta Zajíčková

kandidátka ODS na starostku Prahy 5

Štítky:
komentář