2. srpna 2018

Studentský park v „lavoru“

(www.renatazajickova.cz) Starousedlíci Smíchova vědí o jakém místě se mluví, když se řekne „lavor“. Je to park před Portheimkou, který připomíná díky svému zapuštění a tvaru „lavor“. Toto místo je specifické především tím, že v jeho blízkém okolí se nachází mnoho škol. Je to například Smíchovská střední průmyslová škola ,Gymnázium Christiana Dopplera, Gymnázium Na Zatlance, Střední odborná škola v Drtinově ulici., ale třeba také Základní škola Drtinova nebo Kořenského.

Jako ředitelka školy znám ty chvíle, kdy studenti po výuce odcházejí ze školy a domlouvají se, kam ještě společně půjdou. No a míst, kde studenti mohou smysluplně trávit čas, v Praze 5 moc není. Proto se možná uchylují do nákupních center, kde brouzdají mezi obchody nebo navštěvují fast foody. Tato skutečnost mě dovedla k nápadu vytvořit mladým lidem prostor pro společná setkávání (i napříč školami). Věřím, že žáci i studenti by takové místo ocenili a rádi ho navštěvovali. O oblíbenosti studentských parků svědčí dobré zkušenosti z evropských i našich měst, například v Oslu, Liberci nebo Hradci Králové jsou to velmi vyhledávaná místa.

A jak by takový park mohl vypadat? Různě, ale především by měl splňovat požadavek na smysluplné využití volného času mladých lidí. V parku by mohl být prostor pro venkovní výstavy, představení pod širým nebem, četbu knih, hraní na kytaru, piknik nebo odpočinek. Park by mohly spoluutvářet netradiční architektonické prvky jako netradiční podium, lehátka, lavičky či vodní prvky. Naši žáci a studenti by určitě dokázali pojmenovat, co by takový park měl nabízet, proto by měl vznikat za jejich spoluúčasti. Dokonce participaci studentů na správě parku bych vnímala jako ideální příležitost vést mladé lidi k aktivnímu občanskému životu a zodpovědnosti.

Smíchovský „lavor“ asi není jediným místem, kde studentský park může vzniknout. Vše je o příležitostech, možnostech a dohodách. Každopádně si myslím, že takové místo by mělo plné využití a že by zatraktivnilo naši městskou část.

Pětka pro studenty :-)

Renáta Zajíčková

kandidátka ODS na starostku Prahy 5

Štítky:
komentář