28. června 2018

Udělám z Pětky jedničku

(Pravá 5) V roli ředitelky gymnázia přirozeně vstupuji do veřejného života, což mi umožňuje být v přímém kontaktu s veřejností, s mladými lidmi, ale i jejich rodiči. Se všemi tak mám příležitost hovořit o aktuálních tématech naší doby, o neduzích naší společnosti nebo o životě v Praze 5. Proto si silně uvědomuji, jak klíčovou úlohu má pro spokojený život občana správa věcí veřejných, tedy naše městská část, která může přímo i nepřímo ovlivňovat, jak se obyvatelům dané lokality ve společném prostoru žije. To byl jeden z mých hlavních důvodů, proč vstoupit do komunální politiky.

Díky své profesi vím, že nejdůležitější podmínkou pro efektivní společnou práci je mezilidská důvěra.  Když si navzájem nevěříme, nemůžeme spolu najít společnou řeč a ani smysl vzájemného soužití. To nás pak činí nespokojenými a rozmrzelými. Z mé dosavadní práce a reakcí lidí v mém okolí soudím, že mám schopnost vytvořit prostředí důvěry, porozumění, empatie a tolerance a na druhou stranu velkého pracovního nasazení a výkonu, kde každý zná své místo a ví, co se od něj očekává. Škola je složitý organismus plný různorodých skupin a zájmů, přesto se z něho dá udělat dobře fungující, životaschopný a vitální stroj. To všechno vyžaduje jistou míru rozhodnosti, trpělivosti, organizovanosti, efektivní komunikace a dialogu, ale i vize a lídrovství. Ráda bych přenesla tyto dovednosti i do komunální politiky.

V poslední době se mě lidé ptají, proč kandiduji, byť jako nestraník, za ODS. Odpověď je pro mě naprosto jednoduchá a jasná. Jsem a byla jsem voličem ODS, i když mě v minulosti plno věcí štvalo. ODS je strana, jež obhajuje hodnoty, které jsou mi blízké a které sama vyznávám. Ve 21. století, v době, která se neuvěřitelně rychle proměňuje, jsou právě hodnoty tím, co může náš život dělat stabilním a bezpečným. Rodina, muž a žena, domov, kultura, jazyk, ohleduplnost, tolerance, zodpovědnost, to jsou kotvy lidského bytí, které nás mohou přenášet přes překážky, nejistoty a nesváry současnosti. Neměli bychom rezignovat na staletími prověřenou potřebu svobody, na nutnost být zodpovědný za svůj život. Dnešní doba má tendenci narušovat, rozostřovat, relativizovat či smazávat tyto hodnoty a principy, z nichž vyrostla demokracie. Věřím v evoluční pokrok lidstva, v přirozený a kontinuální vývoj.
A je to právě ODS, která mně v současné době plné falešných zpráv, falešných proroků a spasitelů dává jistotu střízlivého a konzervativního přístupu k řešení nových společenských výzev.

Jako žena bych chtěla vnést do veřejného života více porozumění, vlídnosti a laskavosti, ale také stability, řádu a pořádku. Praha 5 má právo být sebevědomou a hrdou částí Prahy, která dává lidem prostor nejen bydlet, ale také relaxovat, sportovat a užívat si společenského života. Dát našim ulicím vlídnou tvář, vytvořit místa pro sousedská setkávání, zlepšit atmosféru některých míst, zachovat zeleň a divokost lesoparků je příležitost, jak udělat Pětku fungující a přátelskou. Chtěla bych v této souvislosti navázat na vše dobré, co radnice pro své občany udělala a dělá. Ráda bych zachovala kontinuitu a nebořila, co je funkční a efektivní a co dělá Pětku Pětkou.

Naše městská část patří k těm nejkrásnějším. Má v sobě potenciál  stát se výkladní skříní levého břehu Vltavy. Heslem „Udělám z Pětky jedničku“ jsem chtěla vyjádřit, že je ale stále co vylepšovat a zkvalitňovat a že mám chuť i sílu hledat způsoby a cesty, jak toho dosáhnout.

Pětka je příležitost pro nás všechny!

Renáta Zajíčková

kandidátka ODS na starostku Prahy 5