24. června 2018

Více hřišť a volnočasových areálů pro Prahu 5

(www.renatazajickova.cz) Ačkoliv jsem sama nikdy nebyla vrcholovou sportovkyní, jakýkoliv pohyb miluji. Od malička ráda chodím, běhám, jezdím na kole, lyžuji, plavu nebo tančím. Pohyb dělá můj život spokojenější. Ale nejen to. Ráda se i na jakýkoliv pohyb dívám. V televizi, na hřišti nebo na stadionu. Z tohoto důvodu sport aktivně podporuji. Jako ředitelka školy umožňuji studentům věnovat se intenzivně jejich sportovní zálibě. Spojení studia a sportu vnímám totiž jako velmi výhodné a pro mladé lidí prospěšné. Také aktivně spolupracuji s dvěma basketbalovými kluby, se Spartou Praha a mezinárodní akademií GBA. Vytvářím jim vhodné sportovní prostředí a ráda se dívám na jejich zápasy. Fandím dětem i dospělým, děvčatům i chlapcům.

Bohužel silně vnímám, že příležitostí pro sport není dostatek. Všude ve vyspělých zemí je běžné velké množství sportovišť pro mladé lidi, ale i dospělé. Každý má možnost si jít ven zakopat, zadriblovat nebo jen tak si zajezdit na čemkoliv, co má kola. U nás takových míst moc není. A to bych chtěla na Pětce změnit. Podpořit vznik většího počtu ploch určených pro volnočasové aktivity, vybudovat multifunkční hřiště s velkou variabilitou, místa pro bezpečnou jízdu na kole nebo kolečkových bruslích, zimní kluziště nebo běžecké okruhy. Vhodných lokalit máme dost. Volnočasový areál může vzniknout například na Vidouli, v lesoparku Cibulka nebo na Skalce, zimní kluziště může být nejen na Smíchově, ale třeba i na Barrandově nebo v Motole. Z rozhovorů s lidmi při kontaktní kampani jednoznačně vyplývá, že více hřišť by uvítali obyvatelé Barrandova, Košíř, Motola či Radlic. Sport lze podporovat i granty, z kterých lze hradit opravy stávajících sportovišť nebo vybudování nových.

Způsobů, jak vytvořit vhodné prostředí pro pohyb je mnoho. Nejlépe to vědí samotní obyvatelé, kteří v dané lokalitě žijí, a tak dokážou definovat vhodná místa a konkrétní potřeby. Radnice proto s nimi musí i v budoucnu mluvit a spolupracovat.

Renáta Zajíčková

kandidátka ODS na starostku Prahy 5

Štítky:
komentář