14. června 2018

Kandidátkou ODS na starostku v Praze 5 je Renáta Zajíčková

(NAŠE PRAHA.cz) Jako nová tvář na starostku Prahy 5 kandiduje Renáta Zajíčková. Ředitelka soukromého gymnázia, manažerka a podnikatelka se rozhodla přijmout nabídku vedení Občanské demokratické strany Prahy 5 a v podzimních komunálních volbách bude usilovat o zisk co největšího počtu hlasů.

Co vás vedlo k rozhodnutí kandidovat? Dosud jste se politicky neangažovala a ani nyní nejste členkou žádné politické strany?

O vstupu do politiky jsem uvažovala již delší dobu, nejedná se tedy o nějaké unáhlené rozhodnutí. Je mi líto, že jsou lidé dnes nespokojení s politickým vývojem. Máme se relativně velmi dobře, a přesto se mezi nás vkrádají pocity nejistoty a obav. Praha jako celek stagnuje. Naše městská část zase neřeší své problémy tak pružně a efektivně, jak by si občané představovali. A tak raději než si stěžovat a jen o tom hovořit s přáteli, rozhodla jsem se kandidovat a pokusit se do celého procesu zapojit. Navíc mi již dlouho v hlavě rezonuje Platonův citát: „Nakonec nám budou vládnout ti nejméně schopní z nás. To je trestem za neochotu podílet se na politice.“

 

Přicházíte s heslem „Udělám z Pětky jedničku“. Jaké jsou tedy vaše priority v Praze 5?

Samozřejmě se nejedná o srovnávání dvou pražských městských částí, ale jako pedagog budu mít snahu vylepšit pomyslnou známku té naší. Praha 5 musí být bezpečná, moderní, radnice musí být pro občany a ne oni pro radnici. Je zde mnoho nevyřešených palčivých problémů týkajících se například dopravy, bezpečnosti, zeleně a rekreačních ploch, školství a vzdělávání, aktivního stáří, přebujelé výstavby a mnoho dalších věcí. Mým přáním je, aby obyvatelé, kteří zde žijí, byli hrdí na své bydliště. Chtěla bych apelovat na magistrát, aby co nejrychleji dořešil Pražský okruh a zbavil obyvatele Prahy 5 všech neduhů s tranzitní dopravou. S tím souvisí rychlá dostavba Radlické radiály či rekonstrukce křižovatky u výjezdu ze Strahovského tunelu, mohla by se částečně zahloubit ulice Vrchlického a celkově by se v Praze 5 měla doprava kompletně zklidnit. 

 

Občanská demokratická strana byla v Praze historicky spojena s řadou politických skandálů. Vy sice nejste členkou strany, ale vstupujete dnes do politiky v jejím dresu. Nemáte strach, že by to mohlo ovlivnit váš volební výsledek?

ODS opravdu zažila velmi komplikovaná období, která Prahu určitě poznamenala. Jsem ale přesvědčena, že se tato strana dokázala vrátit ke svým kořenům demokratické strany, očistit se a od problémových lidí se odpoutat. 

 

V Praze jste se narodila, žijete a pracujete v Praze 5. Jak vnímáte tuto městskou část a co by se mělo podle vašeho názoru zlepšit?

Protože jsem se rozhodla ucházet o roli starostky Prahy 5, dala jsem si za úkol prozkoumat všechna její zákoutí a poznat co nejvíce obyvatel. Téměř denně navštěvuji různá místa „pětky“ a na nich hovořím s lidmi o tom, jak se jim zde žije, co by jim mohlo vylepšit život a co by jim udělalo radost. Na Smíchově, v Jinonicích, Radlicích, Košířích, v Motole, v Hlubočepech a na Barrandově žije více než osmdesát tisíc lidí. Každý den se potkávají na ulicích, v obchodech, u lékaře, v autobuse, v parcích či na třídních schůzkách. Ráda bych udělala vše pro to, aby se tito lidé setkávali v místech, která jsou čistší a přívětivější než dnes. Byla bych moc ráda, kdyby místní říkali, že zde máme upravené chodníky a parky, že je tady čisto a bezpečno, že se nestojí v dlouhých frontách na úřadech, a že lidé netráví zbytečně dlouhý čas hledáním parkovacích míst. Je mi jasné, že nic z toho nejde vyřešit mávnutím kouzelného poutku, že vše souvisí se vším a že za každou nepatrnou změnou je mnoho vynaloženého úsilí. Cítím se být dostatečně silnou a zkušenou, abych se o to pokusila.   

 

Renáta Zajíčková

- narozena v Praze

- lídr Občanské demokratické strany a kandidátka na starostku Prahy 5

- ředitelka soukromého gymnázia v Praze 5

- vdaná, matka tří dnes již dospělých synů

Zdroj: http://www.nasepraha.cz/zpravy-45/kandidatkou-ods-na-starostku-v-praze-5-je-renat

Renáta Zajíčková

kandidátka ODS na starostku Prahy 5