5. června 2018

Fontány, pítka a květnaté louky zkrášlí naše prostředí

(www.renatazajickova.cz) O Praze 5 se říká, že patří k nejzelenějším městským částem Prahy. A je to určitě pravda. Vždyť jakýmkoliv místem projíždíte, míjíte lesy, parky, aleje, zahrady, zelená údolí nebo skály. Jsou místa, která jsou opečovávaná – seká se zde tráva, prořezávají se stromy nebo se vysazují květiny. Prostě radost pohledět!

Pak jsou ale místa, která jsou zarostlá, zpustlá, je zde uschlá tráva nebo keř. Vysvětlení tohoto stavu je jednoduché. Každá městská část, která je vlastníkem dané plochy nebo ji má svěřenu do péče, se o svoje teritorium stará dobře. Pak jsou ale místa, která patří magistrátu, a je jich opravdu mnoho, na nichž je stav výrazně horší. Bohužel Hlavní město Praha ignoruje naléhání radnic a své pozemky nechává ležet ladem. Radnice pak na své náklady dělají základní údržbu, alespoň zde uklízejí odpadky.

Zcela rozumím našim občanům, že se jim nelíbí zarostlé pásy před jejich domy nebo neudržované keře, a obracejí se na městskou část. Proč by si měli zjišťovat, jestli něco patří městu nebo části města? Přitom řešení je tak jednoduché! Nechť Magistrát svěří pozemky do péče městské části včetně finančních prostředků. Jedině tak se zajistí odpovídající údržba všech zelených ploch. A že by městské části o tyto plochy dbaly, je nabíledni. Možností jak zkrášlit ulice či náměstí je nepočítaně. Tak například každý strom či keř potřebuje pravidelný seřez, květnatá louka může zdobit například park Sacré Couer, vnitřní plochy kruhových objezdů či exteriéry v moderních výstavbách by mohly zdobit trvalky, okrasné trávy nebo cibuloviny. Záhony jsou nenáročné na údržbu a navíc mají vysoký stupeň autoregulace. K těmto záhonům se mohou umístit informační tabule o tom, co a kdy zde bylo vysazeno. Lidé si rádi přečtou, co jim to roste v ulici či u jejich domu. Trendem moderních metropolí je i ozeleňování střech domů a fasád, dokonce se zde vytvářejí místa pro posezení a odpočinek, a také instalace fontán, pítek nebo vodních prvků. V době stále teplejších dnů každý uvítá možnost se napít a osvěžit.

Možností, jak nám udělat krásnější prostředí, je opravdu mnoho. Důležité je, aby zelené plochy měl ve správě jeden subjekt, v našem případě městská část, která zajistí kompletní údržbu a péči a která vtiskne městským zeleným plochám jeden vizuální styl. I pěkné a udržované prostředí zkvalitňuje náš život a dělá nám ho milejší a příjemnější.

 

V oblasti péče o zeleň budu prosazovat:
- rozšíření počtu fontán a pítek ve veřejném prostoru
- zlepšení vzhledu ulic – více květin a zeleně a jejich odbornou péči, jednotný mobiliář, snížení prašnosti
- vznik přírodního koupaliště - biotop Motolské rybníky
- vznik studentského parku
- vznik nových parků v rozvojových územích Prahy 5 – Smíchov City, Barrandov, Waltrovka

Renáta Zajíčková

kandidátka ODS na starostku Prahy 5

Štítky:
komentář