5. června 2018

Podněty a inspirace z kontaktní kampaně

(www.renatazajickova.cz) Celý měsíc květen jsem se potkávala s obyvateli Prahy 5. Navštívila jsem lokality Kavalírku, Cibulka, Hlubočepy, Barrandov, Klamovka, Motol, Malvazinky a Smíchov. Na některých místech jsem byla i několikrát. A při těchto setkáních jsem měla příležitost mluvit s lidmi o tom, jak se jim na Praze 5 žije.

Hovořili jsme spolu o dopravě, bezpečnosti, čistotě nebo parkování. Odpovědi byly velmi zajímavé, inspirativní, ale zároveň často rozporuplné. Co se jednomu líbí, druhý vnímá opačně. Někdo by chtěl stavět parkoviště, druhý říká: „Jenom to ne!“. Tak to prostě je. My lidé máme různé životní zkušenosti, jiné hodnoty, potřeby a priority. Přesto společným jmenovatelem všech odpovědí byl velmi kladný vztah k Praze 5. Až na malé výjimky tu lidé bydlí rádi.

Barrandov

Velmi zajímavé bylo zjištění, jak lidé z Barrandova vnímají své sídliště odlišně. V jedné části jsou spokojení a nic by neměnili, na druhém konci si stěžují na čistotu, bezpečnost, zeleň a infrastrukturu. V mnohém může radnice neutěšený stav zlepšit. Jsou ale věci, na jejichž řešení kompetence nemá. Například takové Trnkovo náměstí. Krásný, velký a světlý prostor na samotném konci Barrandova, stvořený navíc pro setkávání lidí i pro estetický zážitek. To první se přirozeně děje, protože tu děti mohou jezdit na koloběžkách nebo pobíhat mezi vodními prvky.

Bohužel, co tu lidé nepociťují, je radost z upraveného a hezkého prostředí. Je zde totiž zanedbaná zeleň. Před pár lety zde byly do velkých kruhů vysázeny stromy, které díky nedostatečné péči uschly a dnes kruhy zejí prázdnotou. Také lidem vadí rozbité schody a propadlé dlaždice, není tu dostatek laviček. Prostě prostor, který by mohl být chloubou Barrandova, je spíš jeho ostudou. Vysvětlení je jednoduché. Toto náměstí spravuje Hlavní město Praha, a jako většinu svých pozemků, které zrovna nejsou v centru, zanedbává. Jako je jednoduché vysvětlení, stejně tak je jednoduché řešení. Magistrát by měl předat většinu svých pozemků Praze 5, která se o svěřený pozemek vždy dobře stará. Bohužel žádosti orgánů Prahy 5 nejsou zatím vyslyšeny.

Město krátkých vzdáleností

Lidé také v některých lokalitách jako jsou Cibulka, Klamovka, Hlubočepy nebo Motol zmiňují nedostatečnou infrastrukturu, především nedostatek obchodů. Tady je řešení těžší. Pokusy drobných podnikatelů mít zde obchod tu byly, ale dříve či později museli své krámky z důvodu nízkého zájmu obyvatel zavřít. A tak zde zůstaly pouze večerky, kde ponožky, maso nebo knoflík nekoupíte. Tito lidé musejí kvůli běžnému sortimentu dojíždět do nákupních center. Bohužel v této oblasti radnice mnoho nezmůže. Snad jedině nějakými pobídkovými programy může pomoci v začátcích. Dalším, ale vzdálenějším řešením je vize „měst krátkých vzdáleností“. Je to stav, kdy každá menší část města má své přirozené centrum, kde se lidé setkávají, nakupují a baví se. Nemusí tedy dojíždět za nákupy a zábavou do velkých městských center. K tomu určitě naše budoucnost směřuje.

Další příležitost pro zkvalitnění života obyvatel

Velmi lidské a zároveň logické podněty měli lidé k nedostatku veřejných toalet. A musím jim dát za pravdu. Za celou dobu mých pochůzek Prahou 5 jsem nikde na veřejné WC nenarazila. Banální, ale přesto velmi potřebná věc. Naštěstí lze toto lehce napravit umístěním například TOI TOI.

A jak v červnu?

I v měsíci červnu se chystám na mnoho míst Prahy 5. Navštívím Santošku, Jinonice, Radlice, starý Barrandov, znovu Smíchov či Malvazinky. Těším se na podněty a inspirace. Tato setkávání mě velmi baví a také mi dodávají energii a optimismus. Navíc mě utvrzují v tom, že jediným možným způsobem, jak do detailu poznat Prahu 5 a její obyvatele, je osobní kontakt a zkušenost.

Renáta Zajíčková

kandidátka ODS na starostku Prahy 5

Štítky:
komentář