29. května 2018

Strážníci jako ochránci pořádku

(www.renatazajickova.cz) Tak jako jinde i u nás v Praze 5 existují místa, která jsou nebezpečná a riziková. Mám na mysli například tmavá zákoutí našich ulic nebo parků (např. Hlaváčkova ulice u Klamovky nebo cesta od tramvaje do Motola), okolí některých vyhlášených nočních podniků a barů, ale také nádraží jako to smíchovské.

Všichni občané Prahy 5 by si zasloužili žít v bezpečnějším prostředí. Tomu může radnice hodně pomoci. Řešením může být třeba změna práce městské policie. Strážníci se často zabývají řešením leckdy banálních dopravních přestupků a pak již nemají čas na zajišťování pořádku a bezpečnosti. Přestože ze statistik vyplývá, že na počet obyvatel máme strážníků dostatek, na veřejných prostranstvích jich vidím velmi málo. Stále je v ulicích postrádám. Nejsou tam, kde by měli být. Chybí mi jejich větší proaktivita.

Od strážníka bych očekávala, že se bude častěji pohybovat na rizikových místech a že bude předcházet a případně včas řešit potenciální krizové situace. Radnice na toto musí klást větší důraz, musí vyžadovat od policie lepší práci a musí s ní více spolupracovat. Radnice by se také měla podílet na modernizaci technického vybavení strážníků.

Uvítala bych návrat, ale v nové košili, k programu „Znám svého strážníka“. Tímto programem se zvyšuje efektivita práce strážníků především tím, že se využívá jejich místních znalostí. Díky nim strážník ví, kam zaměřit svoji pozornost a co a kde sledovat.

To ve svém důsledku zvyšuje prevenci a posiluje podstatu městské policie, která spočívá v zabezpečování ochrany obyvatel a majetku. Tento systém umožňuje obyvatelům znát svého konkrétního strážníka – jeho tvář, jméno. V případě jakýchkoliv problémů se pak může občan obracet na člověka, kterého zná a ke který pro něj není anonymní.

Zaměřím se na zvýšení bezpečí obyvatel

- Zkvalitnění práce městských strážníků – změna jejich agendy – větší zaměření na dodržování pořádku a čistoty v ulicích (minimalizace vandalismu, znečišťování ulic…)
- Podpora programu „Znám svého strážníka“ – zvyšování důvěry v městskou policii
- Zlepšování technického vybavení policistů
- Aktivnější práce strážníků – větší proaktivita při vyhledávání rizikových osob a míst

Renáta Zajíčková

kandidátka ODS na starostku Prahy 5

Štítky:
komentář