24. května 2018

Jak na posprejované zdi aneb podpora programu „Antigraffiti“ MČ Prahy 5

(www.renatazajickova.cz) K otázce bezpečí patří také ochrana před vandaly. Posprejované zdi, nelegální výlepy či demolování veřejného majetku vadí každému z nás. Vždyť kdo by neznal místa, jako je například Nádražní ulice nebo okolí smíchovského nádraží, kde se to graffiti jen hemží.

Považuji toto chování autorů malůvek za bezohledné a hulvátské. Vždy jsem rozhořčena, když se na fasádě či zdi něco takového objeví, a vždy si kladu otázku, jak může být někdo tak neohleduplný a vlastně drzý, že si dovoluje malovat na místa, která patří někomu jinému. Fakt mě to štve. Vím, že je složité tyto autory lapit při činu, neboť oni to dělají nenápadně a v době, kdy většina z nás spí. Navíc samotné tvoření graffiti berou jako adrenalinový zážitek, a tak riskují, ale zároveň jsou připraveni z místa činu utíkat.

Aby se alespoň trošku zmírnil vztek majitelů postižených míst, určitě budu podporovat začlenění soukromých domů do programu „Antigraffiti“. Program, který v Praze 5 již rok běží a který nastartoval místostarosta Lukáš Herold,  se prozatím vztahuje na městský majetek. Prostřednictvím tohoto programu se zjednodušuje proces s odstraněním sprejových nástřiků – graffiti. Chtěla bych prosadit, aby městská část vyčlenila z rozpočtu minimálně 3 miliony korun a tím podpořila vyčištění poškozených fasád domů, garáží nebo zdí. Součástí programu je i monitoring dotčeného území a webová aplikace pro evidenci výskytu graffiti.

Budu také prosazovat vyčleňování tzv. legálů, tedy legálních ploch pro sprejerství. I když vliv těchto ploch je omezený, přesto je pro některé sprejery přijatelné je využívat, a tak se alespoň mírně snižuje počet pouličního graffiti.

Nejraději bych ale byla, kdyby si tito vandalové našli jinou zábavu a neobtěžovali svým bezohledným chováním ostatní lidi.

Renáta Zajíčková

kandidátka ODS na starostku Prahy 5