23. května 2018

Změňme tvář rizikových míst

(www.renatazajickova.cz) Přestože ze zpráv městské policie vyplývá, že se v Praze 5 mírně snižuje kriminalita, nikomu z nás není příjemné, když musíme procházet místy, jako je park před Portheimkou nebo okolí smíchovského nádraží, terminálu Na Knížecí či lihovaru

A to už vůbec nemluvím o nočních hodinách, kdy se pocit nejistoty a strachu zvyšuje, nebo o našich dětech, které jsou v tomto ohledu daleko zranitelnější. V Praze 5 existují stále nepřívětivá, až nebezpečná místa tzv. kriminogenní zóny, kde se ve vyšším počtu vyskytují lidé s rizikovým chováním (například narkomani) či lidé opakovaně páchající přestupky.

Když tato místa změní svoji tvář, vybaví se jiným mobiliářem, vytvoří se jejich odlišný účel, stanou se pro tyto lidi nezajímavými. Ti se zde přestanou scházet a shromažďovat, protože je vytlačí jiní obyvatelé. Příkladem takového místa může být část Karlova náměstí, kde se otevřením restaurace změnilo prostředí, čímž se výrazně snížil pohyb takových osob.

Městská část by tedy měla prosazovat zvelebení kriminogenních zón; měla by buď sama vtisknout těmto místům jinou tvář (např. z parku před Portheimkou vytvořit místo pro setkávání studentů), nebo alespoň důrazně po vlastnících či správcích objektů požadovat revitalizaci a modernizaci, měla by usilovat o přeměnu nebezpečných lokalit na přívětivá a bezpečná místa.

Při tom samozřejmě musí nadále spolupracovat s odborníky na tuto problematiku. Větší výskyt monitorujících dobrovolníků nebo streetworkerů ve vybraných lokalitách či podpora protidrogové politiky přinášejí pokles výskytu osob s rizikovým chováním a snížení počtu kriminálních činů.

Renáta Zajíčková

kandidátka ODS na starostku Prahy 5

Štítky:
komentář