18. května 2018

Řešení pro čistší a krásnější ulice? Začněme každý sám u sebe

(www.ods.cz/os.praha5) Možná jste také při návštěvě některých, zejména zahraničních, měst skoro s úžasem hleděli na perfektně vysmýčená zákoutí, na bezvadně čisté chodníky, na pohodlné lavičky a na upravená květinová aranžmá. I taková místa u nás najdeme, ale přiznejme si, že jich není moc. Často se ptám sama sebe, proč to jinde jde a u nás ne?

Proč se v našich ulicích běžně na zemi povalují nedopalky, obaly, plechovky nebo střepy? Proč chodíme po polorozpadlých chodnících a proč odpadkové koše někdy přetékají tak, že z nich odpadky padají na zem? Proč vypadá realita našich ulic právě takhle? A nejsou pro kulturu celé společnosti důležité právě i takové zdánlivé detaily, jako je čistota veřejného prostoru?

Na začátek je nutné si přiznat, že je potřeba začít sám u sebe. I když to zní jako klišé, měli bychom ke svému okolí být ohleduplnější a sami dodržovat pravidla. Držím v ruce jakýkoliv papír, sáček či obal? Šup s ním do koše. Držím v ruce nedopalek cigarety? Rozhodně ho nebudu házet na zem. Jak jednoduché! Přesto to ne úplně funguje. Škoda. To jsou věci, které může změnit každý z nás. A hned.

Zlepšit ale můžeme i úklid a čistotu veřejných prostranství. Je jasné, že na zajištění větší čistoty se bude muset vyčlenit z rozpočtu městské části více peněz a úklidové firmy budou muset pečlivěji vykonávat objednanou práci. Také by se mělo přesně popsat, jak má vypadat uklizená ulice či náměstí. Měl by se vytvořit standard kvality úklidu a ten u dodavatelských firem kontrolovat.

Naše ulice či náměstí by také měly mít vkusnou tvář, dostatek zeleně i květin, a i když se to může zdát jako banalita, pomohl by i vizuálně jednotný mobiliář (koše, lavičky, zábradlí, sloupy, poklopy). To, v jakém prostředí se každý den pohybujeme, by nám zkrátka nemělo být lhostejné.

To vše lze zařídit. A městská část může plno věcí zajistit sama. S opravou chodníků nebo schodů je to někdy bohužel složitější. Mnoho z nich totiž patří Technické správě komunikací, a tak městské části nezbývá než vytrvale jednat, žádat a přesvědčovat, že jsou opravy potřebné. Ale i to se musí dělat systematicky a důrazně – pak se výsledky dostaví.

O pětce se říká, že je nejzelenější městskou částí v Praze. Ráda bych přispěla k tomu, aby se o pětce mluvilo také jako o nejčistší městské části, jejíž veřejná prostranství jsou vkusná a opečovávaná.

Udělejme i v tomto z pětky jedničku ?

Renáta Zajíčková

kandidátka ODS na starostku Prahy 5