16. listopadu 2017

Klaus ml. si svou pozici a roli teprve musí najít a vybudovat

(www.parlamentnilisty.cz) „S postojem ODS, resp. předsedou Fialou souzním. Jednak, spolupráce s Andrejem Babišem by bylo další překročení pomyslné hranice, kterou si člověk umísťuje ve svém žebříčku hodnot a životních postojů. Druhak, dali jsme slib, že s Andrejem Babišem vládnout nebudeme,“ řekl pro ParlamentníListy.cz místostarosta Prahy 5 Lukáš Herold, letitá tvář ODS.

Jak vy osobně hodnotíte výsledky letošních voleb, především ODS, jejíž jste členem?

Výsledek chápu jako potvrzení toho, že ODS se nachází ve stavu rekonvalescence, která probíhá příznivě, byť pomalu. Paradoxně výsledek rozdělil hodnotitele ODS na ty, co vzývají „stříbrnou“ medaili, a na ty, kteří se zamýšlejí nad počty, procenty, propastným rozdílem ve srovnání s vítěznou stranou. Mým přesvědčením je, že ODS se těmito volbami vrátila mezi respektované politické strany. S tímto musíme dál intenzivně pracovat. Volby ukázaly, jak důležité jsou pro voliče kandidáti, jejich osobnost, charizma, vzdělání, zkušenosti.

V letošních volbách neuspěly strany, které v minulých letech byly zvyklé na daleko lepší výsledky. Co říkáte obrovskému propadu ČSSD, ale také KSČM, Zelených nebo TOP 09, která se dostala do Sněmovny opravdu jen těsně?

ČSSD velmi nutně potřebuje projít vnitřní katarzí. To, co předváděla v době vládnutí, bylo katastrofálním nedostatkem soudnosti, totální chaos, křečovitost a hloupost. Stala se z ní prvoplánová slibotechna, což mi přijde s ohledem na její dlouhou historii a pevné programové kořeny škoda. KSČM komentovat nechci jinak, než že jsem tomu rád. Zelení jsou nesourodá partička, která postavila svůj program na destrukci úplně všeho. TOP 09 je stranou, která vlastně neví, co má svému voliči vzkázat, neví, co se sebou.

ODS výrazněji uspěla v Praze, kde zaznamenal úspěch Václav Klaus ml., který získal nejvyšší počet preferenčních hlasů. Jeho úspěch ale uvnitř strany moc nadšení nevyvolal, jak si to vysvětlujete?

Jeho výsledek je skvělý. Václav Klaus ml. si volby opravdu odpracoval. Má za sebou úspěšná léta jako pedagog a ředitel školy, je respektovaným odborníkem na oblast školství. A je to syn „svého otce“, takže u něj existuje předpoklad „homo politica“. Pokud se některým kolegům z ODS úspěch Václava Klause nelíbí, měli by se zamyslet sami nad sebou. Stejně jako by to měli udělat i ti kandidáti, kteří ve volbách vyloženě neuspěli, zcela propadli.

Narážíte na fakt, že se do Sněmovny nedostal Filip Humplík, i když kandidoval z „jistého“ druhého místa?

Zvláště u Filipa Humplíka očekávám významnou sebereflexi. Vždyť kdo z ODS v Praze měl za poslední 4 roky lepší podmínky na sebeprezentaci a na budování politické kariéry než pražský předseda ODS a zároveň zastupitel hlavního města Prahy? Filip Humplík převzal pražskou ODS ve velmi těžké situaci a nelze mu upřít podíl na zklidnění rozbouřených vod. Oceňuji jeho roli v krizové komunikaci. Ale ne každý se narodí jako politik a nepovažuji za ostudné to sobě a svému okolí přiznat. Filip Humplík je úspěšný podnikatel, šikovný muzikant, ve světě se rozhodně neztratí a myslím, že mu tam bude i komfortněji.

Jakou má podle Vás Václav Klaus pozici ve straně?

Václav Klaus ml. si svou pozici a roli teprve musí najít a vybudovat. Já věřím, že v sobě najde dostatek pokory a trpělivosti, aby dokázal, že jeho první volební výsledek není pouze přechodným úspěchem. Jsou věci, které se však musí ještě naučit. Co konkrétně? Například prohlášení bezprostředně po vyhlášení výsledků voleb – byla přesná, trefná, ale vždy tam bylo jedno či dvě slůvka, která byla jaksi navíc a která dokázala vykouzlit rozpaky kolegů a vlnu spekulací médií.

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš hodlá sestavit menšinovou vládu, pro kterou aktuálně nemá ve Sněmovně podporu. Co na povolební vývoj říkáte?

Myslím, že by se všichni měli uklidnit a začít jednat rozvážně. Afektovaná, hysterická, agresivní rétorika měla zmizet s koncem volební kampaně. Povolební vývoj mohu komentovat až s větším odstupem času po volbách, kdy se, pevně doufám, vykrystalizují hráči koalice a opozice.

Co je podle vás důležitější? Být ve vládě a mít plnou možnost plnit své programové cíle, kontrolovat zblízka vítěze voleb, anebo lpět na předvolebních slibech, s kým do vlády v žádném případě nepůjdete?

Mám pocit, že v zájmu těchto voleb byly spíše proklamace o přátelství či nepřátelství mezi politickými subjekty než samotný volební program, což mě mrzí. S postojem ODS, resp. předsedou Fialou souzním. Jednak, spolupráce s Andrejem Babišem by bylo další překročení pomyslné hranice, kterou si člověk umísťuje ve svém žebříčku hodnot a životních postojů. Druhak, dali jsme slib, že s Andrejem Babišem vládnout nebudeme. Věřím však, že jakmile se nově obsadí vládní křesla a křesla poslaneckých piedestalů a výborů, bude ODS konstruktivní opozicí.

Pokud by došlo na předčasné volby, jak si myslíte, že by případně dopadly, připsala by si ODS nějaká procenta navíc?

V tomto případě bohužel zahraje významnou roli nikoliv předvolební rétorika politických stran, ale rétorika mediální. Odpověď je tedy nasnadě. Protestní strany by polepšily, protože by pouze pokračovaly s tím, co jim přineslo vítězné body. ČSSD, KSČM, TOP 09, STAN, KDU-ČSL by nestačily rekrutovat síly. Nevěřím, že by tyto strany chtěly předčasné volby riskovat. ODS by mohla mírně posílit, ale určitě by to nebyl žádný skokový nárůst.

Zdroj : http://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Klaus-ml-si-svou-pozici-a-roli-teprve-musi-najit-a-vybudovat-rika-letita-tvar-ODS-512373

Lukáš Herold

místostarosta MČ Praha 5