9. ledna 2017

Sjezdovka v Motole? Duel v pořadu Dnešní Plus

(ČRo Plus) Praha 5 by mohla mít nejen ruské kolo, ale i lyžařskou sjezdovku. Vedení radnice zvažuje její vybudování na pozemku v sousedství autokempu v Motole. Ještě není jasné, zda se podaří dohodnout s vlastníkem budov, které přiléhají k pozemku, kde by měla sjezdovka vzniknout.

 

Argumentem zastánců nápadu je fakt, že na svahu už v minulosti sjezdovka byla. Podle některých zástupců opozice je to ale fantasmagorie, stejně jako výstavba takzvaného ruského kola na Náplavce. Pozvání přijali zástupce starosty Prahy 5 Lukáš Herold a opoziční zastupitel ze Strany zelených Lukáš Budín. 

Zbytečné uvažování 

„Sjezdovka tam historicky byla. My jen zvažujeme to, zda by se tam mohla opět obnovit,” říká zástupce starosty. „Pokud by to bylo možné, byla by využívána měsíc až dva, v době, kdy je to v Praze reálné. A kdy by to dovolil technický sníh.” 

Podle Budína jsou nyní technické podmínky v Praze odlišné od dob, kdy sjezdovka naposledy fungovala. „Navíc mi připadá zbytečné o tom vůbec uvažovat. Praha 5 by měla řešit mnohem závažnější problémy, například rekonstrukci Dětského ostrova. Ta se táhne už 4 roky,” vysvětluje. 

„Nikdo navíc nespočítal, jaké ekonomické náklady by to s sebou neslo. Další věc je i logistická a dopravní situace, zátěž na veřejná a přilehlá prostranství, přímo v sousedství je přírodní park Košíře-Motol,” říká zastupitel.  

Děti ze základních škol 

Herold je přesvědčený o tom, že Dětský park bude do voleb zrekonstruovaný a ke sjezdovce říká, že nemá jít o plnohodnotnou sjezdovku, která by konkurovala lyžařským střediskům. „Praha 5 byla u nápadu Skiparku v Chuchli, který teď již šestý rok funguje, je zaměřený na školy po celé Praze. Dovedu si představit maličkou sjezdovku, která by prioritně byla pro děti ze základních škol na Praze 5,” myslí si.  

Má na to ale Praha peníze? „Pokud by došlo k dohodě s vlastníkem přilehlých budov, tak najdeme těch pár desítek nebo stovek tisíc korun, aby se něco takového vybudovalo,” odpovídá Herold. 

„Provozování lyžařské sjezdovky uvnitř města mi připadá z principu nesmyslné. Chuchle je běžkařská, oválná trať. Pokud by se zvažovala nějaká sjezdovka, měla by být na okraji Prahy, nebo u Prahy. V metropoli je o čtyři až pět stupňů více, než na jejích okrajích,” říká Budín. 

 

zdroj : http://www.rozhlas.cz/plus/dnesniplus/_zprava/sjezdovka-v-motole-nesmyslne-praha-5-by-mela-resit-zavaznejsi-problemy-mysli-si-zastupitel-budin--1686923