18. března 2015

Opravdu chceme dopustit, aby Praha 5 zkrachovala?

„Předvolební sliby jsou předvolební sliby. Máme po volbách, tak nás občané nechte libovolně vládnout nebo spíš tunelovat, my vám zas za čtyři roky budeme věšet bulíky na nos.“

Tak by se velmi lapidárně dalo shrnout smutné čtení o rozpočtu městské části Prahy 5.

Před volbami se současné koaliční strany v čele se starostou Radkem Klímou (TOP09) dušovaly, že budou s penězi nakládat s péčí řádného hospodáře, ovšem nyní to vypadá, jakoby se začaly řídit hesly utrať, co můžeš a po nás potopa.

Obzvlášť pikantní je srovnání rozpočtů předkládaných starostou v době  jeho prvního působení (neúspěšného) na Praze 5 a nyní. V roce 2011 předkládal rozpočet ve výši 747 milionů s rozpočtovým výhledem na rok 2015 počítající s maximální výší 647 milionů.  A světe div se ten samý starosta předkládá v roce 2015 rozpočet ve výši 839 milionů. Přál bych naší městské části i větší rozpočet, problém je však v tom, že se projídají rezervy, které městská část měla z privatizace neboli prodeje bytů oprávněným nájemníkům.  A jelikož Praha 5 již téměř vše prodala, zahájila nepříjemné obstrukce zbývajícím nájemníkům, kteří stále neměli příležitost koupit byt, ve kterém bydlí, pokusy o změnu způsobu prodeje či dokonce zastavením prodeje. Důvodné žaloby ze strany rozhořčených nájemníků začínají být na pořadu dne, podobně jako finanční problémy městské části, které jsou nevyhnutelné. Příjmy městské části jsou dle návrhu 629 milionů, a to je ještě velmi diskutabilní částka. Přestože tato koalice počítá s příjmy ze zdaňované činnosti ve výši 110 milionů, což zahrnuje i částku 170 milionů za privatizaci pro tento rok, ze zdaňované činnosti si do rozpočtu bere 280 milionů. Suma sumárum z minulosti na úkor budoucnosti se bere více než 300 tisíc milionů korun.  Je toto správná představa řádného hospodáře při nakládání s penězi?  Nikoliv, je to hazard, který přivede v následujících letech Prahu 5  na buben.

To, že se rozevírají nůžky mezi příjmy a výdaji se ukazuje i z jiného srovnání. Zatímco v letech 2006, 2007 a 2008 si radnice městské části kryla z minulosti cca 10 milionů korun,poslední roky jsou naprosto alarmující.  V roce 2011 to bylo 80 milionů, v roce 2012 už 120 milionů,  v roce 2013 dalších 131 milionů  a v roce 2014 celých 227 milionů. Rok tento navrhuje koalice 209 milionů, nicméně jde jen o rafinovanou hru čísel, jak píši výše, jde o schodek mnohem mnohem vyšší.

A co roztodivný slepenec politických stran v čele s pravicovou topkou přes levičáky sociální demokraty a Zelené až po lidovce a jednoho zbloudilého Piráta občanům za tyto nesmyslné a naprosto nereálné peníze  na úkor budoucnosti nabízí? Posuďte sami: Rekonstrukce domku v ul. Strakonická pro občany bez domova bude stát 10 milionů, studie k témuž je za milion, další studie za milión je na projekt nízkoprahového centra pro osoby bez přístřeší v ulici Klikatá (výsledkem bude další nárůst bezdomovců v Praze 5). 3,5 milionu bude stát zřízení sociálně právní poradny pro veřejnost.  Mapa kriminality bude stát téměř jeden a půl milionu korun a studie ochrany osobních údajů občanů a zaměstnanců úřadu a ochrany diskrétních informací milion třistatřicet tisíc (velmi diskrétní částka). Pasportizace nepovolených skládek a staré ekologické zátěže bude za třičtvrtě milionu  a terénní průzkum nepovolených skládek jeden a půl milionu (rozuměj: nic se za více než dva miliony neodstraní, ale bude to zmapováno).  Stejně tak zajímavá je studie a projekt  (kolikátý už) na Letohrádek Portheimka za 4,8 milionu. Místo, aby se již konečně začal opravovat, začneme zase od začátku, tedy studií. A kolik nás bude stát demokracie, tedy odměny a ostatní služby pro zastupitele městské části  - 14,736 tisíc Kč.

Inu demokracie je holt drahá. Možná, že se vám ty částky nezdají až tak závratné, ale znáte to, stokrát nic umořila osla a stokrát málo dělá rozpočet o výši 839 milionů.  A rozpočtový výhled? Do čtyř let dojde buď ke kolapsu naší městské části nebo si takto nezodpovědné radnice prosadí u hlavního města Prahy (jak o tom rády hovoří ) například čtyřikrát větší daň z nemovitosti, zaplatíme to my všichni, daňoví poplatníci a na radnicích se bude dál nesmyslně utrácet za zbytečnosti, lépe řečeno krást za bílého dne.

Bc. Lukáš Herold

předseda místního sdružení Radlice