24. března 2014

Vedení ODS představilo Republikovému sněmu proces obnovy občanských demokratů

Dnes se vůbec poprvé sešel Republikový sněm občanských demokratů – nový orgán vedení strany, který si ODS schválila na svém posledním kongresu. Jeho členy jsou předsedové oblastních a regionálních sdružení a také členové stranického grémia. Zabývali se přípravou voleb do Evropského parlamentu, komunálních voleb a také blížících se voleb do 1/3 Senátu.

„V ODS pokračuje vnitřní diskuse o změnách a o novém směřování. Těší mě, že zástupci regionů dostali ve stranické struktuře více prostoru,“ řekl ve svém úvodním projevu Petr Fiala. „Vznik Republikového sněmu jsem si přál, protože jsem ho považoval za chybějící součást vedení ODS. Posiluje akceschopnost strany,“ dodal Fiala.

Petr Fiala delegátům sněmu zdůraznil, že se Občanská demokratická strana odráží ode dna průzkumů voličských preferencí. Hlavním úkolem nového grémia, které vede stranu 65 dní, je podle Fialy především zdokonalit komunikaci uvnitř strany ale i navenek. Nejen proto startuje v těchto dnech kampaň Pravá ODS.

„V příštích týdnech objedu znovu všechny regiony České republiky. Důvod je jasný, aby mohla strana dobře fungovat, je nezbytné, abychom znali postoje našich členů i české veřejnosti,“ dodal Petr Fiala. První setkání s voliči a členy ODS plánuje 1. dubna ve středočeském Kladně.

Odborná témata ODS budou veřejnosti i členské základně prezentovat odborné týmy občanských demokratů. Jednotlivé garanty předseda strany Petr Fiala vybírá v těchto dnech. Nositeli témat budou odborníci z řad bývalých ministrů, poslanci ale i odborníci mimo parlament a struktury ODS.

„Tento tým odborníků bude umět jasně a srozumitelně formulovat jednotlivé body politiky Občanské demokratické strany. V jejich čele nebudou sedět politici a experti jen proto, aby měli nějaké funkce. Jejich práce bude bezplatná a především nevděčná. Na jednotlivé lidi těchto týmů budu klást jasné úkoly,“ dodal k rodícímu se týmu odborníků Fiala.

ODS chce také změnit způsob přijímání nových členů do strany. Na přijetí v současné době čeká na 500 žadatelů, kterým nikdo nereagoval. „To se musí změnit,“ doplnil vystoupení Petra Fialy místopředseda občanských demokratů Martina Kupka.

Členům Republikového sněmu proto představil nový systém přijímání žádostí. „Žádná žádost nesmí zůstat bez reakce. Nový počítačový systém upozorní předsedu místního sdružení o doručení žádosti, ke které se musí místní rada vyslovit nejpozději do 4 měsíců – ať už kladně či záporně,“ apeloval na šéfy oblastí a regionů Martin Kupka.

Republikový sněm ODS se podle stanov schází alespoň třikrát ročně.