27. února 2017

Babiš škodí i internetu

(www.ods.cz/region.prazsky) Ve středu startuje druhá vlna EET, která se dotkne i e-shopů. Andrej Babiš tak pokračuje ve svých snahách rozložit český internet, které začaly udělením pravomoci ministerstvu financí cenzurovat web. Obchodníci ani dnes pořádně nevědí, jak mají EET nasadit. Nemluvě o tom, že vlastně nikdo stále netuší, proč je potřeba dvakrát elektronicky evidovat už tak elektronickou platbu platební kartou.

Andrej Babiš předvedl při spouštění EET pro e-shopy na jedné straně fascinující neschopnost, když prosadil řešení, které naprosto ignoruje základní realitu elektronického podnikání, současně jím řízený úřad předvedl až uhrančivou schopnost tvrdit jeden den jednu věc a další den úplně něco jiného. Tím udržoval a nadále udržuje obchodníky v absolutní nejistotě, což je to nejhorší, co může pro podnikání udělat.

Na internetu do zavedení EET obchodovalo kolem 40 000 Čechů. A jejich počet rychle rostl. Do dneška mohl snadno začít online podnikat každý za nulových nebo skoro nulových nákladů, protože stačilo použít hotová mezinárodní řešení zdarma. Andrej Babiš ale řekl ne a učinil tomu přítrž. Zavést EET řešení pro trochu větší e-shop dnes vyjde na několik desítek zbytečně vyhozených tisíc.

Stát má podnikání usnadňovat. Rozhodně nemá házet klacky pod nohy schopným lidem. Proto ODS nikdy nepodpořila zavedení EET, opakovaně navrhla jeho zrušení a bude v tom pokračovat dál.

Alexander Bellu

expert ODS pro digitální společnost a e-government