21. května 2020

ODS Praha: Primátor Hřib odmítá bezplatné očkování proti chřipce pro občany hlavního města Prahy

(www.ods.cz/region.prazsky) Komentář Bohuslava Svobody k odmítavému postoji pražské koalice k proočkování před případnou 2. vlnu korovanirové pandemie.

Opozice na dnešním zasedání zastupitelstva navrhla zajištění bezplatného očkování proti chřipce i pro širokou veřejnost. Primátor hlavního města Prahy takový návrh odmítá.

„Již před začátkem koronavirové krize jsem upozorňoval vládu ČR na nutnost přípravy krizového plánu před možnou pandemií. Ve stejném duchu jsem dnes žádal primátora Hřiba, aby se Praha připravila na případnou další vlnu koronaviru. Jedním z účinných a efektivních nástrojů, jak případnou 2. vlnu zmírnit, je jednoznačně proočkovanost obyvatelstva. Tyto znalosti patří k základním vědomostem studenta prvního ročníku medicíny. Pražanům bychom tím vyslali jasný signál, že se mají chovat zodpovědně, a že mají v tomto zodpovědném chování naši podporu. Obyvatelé Prahy patří totiž z hlediska možné nákazy k nejrizikovějším skupinám, neboť území Prahy mívá nejvyšší počet nakažených kvůli vysoké kumulaci obyvatel. Primátor Hřib, i když vystudovaný lékař, a s ním i celá magistrátní koalice toto mé varování opět ignoruje a odmítla opoziční návrh. Takové rozhodnutí považuji za krajně nezodpovědné.“

Doc. MUDr. Bohuslav Svoboda, CSc.
poslanec PČR, zastupitel ZHMP

Bohuslav Svoboda