30. dubna 2020

Zdravotníci nás zachránili, my teď musíme zachránit zdravotníky

(www.ods.cz) Zachránit a udržet celou síť zdravotnických zařízení po rozsáhlém výpadku příjmů způsobeném pandemií koronaviru. Pro ODS teď hlavní úkol českého zdravotnictví. Parlamentem schválené navýšení odvodů za státní pojištěnce sice peníze do systému přinese, zatím ale úplně chybí klíč, jak je legálně a spravedlivě rozdělit mezi jednotlivé poskytovatele zdravotní péče.

Obří výpadek příjmů kvůli dramatickému poklesu plánovaných lékařských zákroků v průběhu pandemie koronaviru, astronomický nárůst nákladů v souvislosti s neplánovaným nákupem ochranných prostředků i zvětšující se počty komplikovanějších diagnóz vyžadujících dražší léčbu z důvodu odkládání návštěv zdravotnických zařízení během karantény. Tvrdá ekonomická realita, které teď čelí zdravotnická zařízení napříč Českem.

„Lékaři, sestry, záchranáři, lidé z velkých nemocnic i malých ordinací v posledních týdnech prokázali neuvěřitelné nasazení a profesionalitu. A my jim to teď musíme vrátit. Cesta, kterou zatím zvolila vláda, tedy přímé platby několika největším a nejzadluženějším nemocnicím, ale není správná a ani spravedlivá! Dostat se totiž musí na všechny. Na velké kliniky i jednotlivé ordinace. Negativní ekonomické důsledky pandemie totiž zasáhly téměř každé zdravotnické zařízení,“ říká místopředseda zdravotního výboru Poslanecké sněmovny a zdravotnický expert ODS Bohuslav Svoboda a dodává: „ODS mým prostřednictvím po vládě žádá, aby to nejcennější, co máme, tedy síť kvalitních zdravotnických zařízení napříč celou Českou republikou, dál neohrožovala možnou platební neschopností nebo dokonce úplným uzavřením a urychleně nabídla funkční, spravedlivé a systémové řešení. Ať už v podobě změny v úhradové vyhlášce nebo nové legislativy. Za sebe jsem okamžitě připraven nabídnout první konkrétní návrhy.“

Bohuslav Svoboda

poslanec PČR
místopředseda výboru pro zdravotnictví PS PČR