30. května 2023

Byty pro Plzeňany? Z tisíce jsou desítky. Vedení Plzně slibuje a nekoná

(www.ods.cz/region.plzensky) Představitelé radniční koalice slibovali až 1000 bytů a jejich výstavbu i nadále označují za prioritu. Zatím však pouze čeří vodu, nepracují na projektech, dokonce nemají ani zpracovanou koncepci. Namísto příprav výstavby naopak preferují marketing. Ten však Plzeňanům nájemní byty nezajistí. Opozice proto vyzývá vedení Plzně, aby konečně začalo podnikat reálné kroky nezbytné pro výstavbu bytů a navázalo na rozpracované projekty z minulého volebního období.

Ačkoliv koaliční STAN, Piráti i ANO slibovali masivní výstavbu městských bytů, na přípravě projektů nepracují a v otázce nových bytů jsou zcela apatičtí. Pod naším vedením jsme v Plzni vybudovali téměř dvě stě městských nájemních bytů a pro dalších čtyři sta jsme vytipovali vhodné lokality a připravili zastavovací studie. Jako jedni z prvních v republice jsme tak přistoupili k unikátnímu projektu výstavby dostupného bydlení. Současné vedení však, přes svá populistická prohlášení, nehodlá v budování dostupného bydlení pokračovat, přitom by stačilo navázat na již rozpracované projekty,” pozastavuje se nad přístupem vládnoucí koalice předseda klubu ODS, TOP 09 a KDU-ČSL David Šlouf a dodává, že zcela postrádá koncepci dostupného bydlení, kterou se v předešlých letech město řídilo. Ta umožňuje predikci poptávky po dostupném nájemním bydlení, z níž vychází následná příprava projektů. Bez koncepce se velmi těžko vůbec může plánovat nějaká bytová výstavba. Bytová politika je pro vedení města spíše Popelkou než nějakou prioritou,” uzavřel zastupitel Šlouf.

Koalice ANO, Pirátů, STAN a PRO Plzeň očividně narazila do zdi reality. Vedení města si stále ještě neuvědomilo, že předvolební kampaň je minulostí a je třeba podnikat konkrétní kroky. Nestačí pouze opakovat, že výstavba bytů je prioritou, musí začít pracovat na projektech a převádět sliby v realitu. Současné vedení nic z toho nedělá a bohužel na to doplatí jedině Plzeňané, jelikož se může stát, že město v aktuálním volebním období žádné nové byty nepostaví,” uvedl zastupitel a bývalý primátor Pavel Šindelář.