26. května 2015

Tři smutné obrázky o fungování Pardubic z květnového zasedání zastupitelstva města

Květnové zasedání Zastupitelstva města Pardubic přineslo tři špatné či smutné (nejpřiléhavější adjektivum nechť si vybere každý čtenář sám) zprávy o fungování Pardubic. Každou z trochu jiného „soudku“ – jednu občanskou, jednu ekonomickou a jednu personální.

1) Současná pardubická vládnoucí koalice prosadila pravidlo (ODS v zastupitelstvu předložila připravený rozumný oponentní návrh) – bez jakýchkoliv věcných důvodů, pouze kvůli zajištění funkcí pro „své mimopardubické kamarády“ – že členem kontrolního a finančního výboru města, tedy plnohodnotných orgánů města dle zákona o obcích, mohou být i lidé, kteří nejsou občany Pardubic. Pardubická ODS zastává zcela jednoznačný názor – město Pardubice je územním samosprávným celkem občanů spravujících samostatně záležitosti svého města. Úplně obyčejným selským rozumem z toho jednoznačně vyplývá, že členy orgánů našeho města (protože právě prostřednictvím orgánů města občané své město spravují) by měli být jen občané Pardubic. Vzhledem k tomu, že nesmyslný návrh stávajícího vedení města bohužel prošel, ptá se pardubická ODS, kdo bude oním „pánem Bohem“, který bude naprosto subjektivně rozhodovat o tom, u jakého „ne-občana“ města je tak intenzivní vztah k městu, že může být členem orgánu města???

 

2) V předvolební kampani i při nástupu do funkcí se nové pardubické vedení zaštitovalo slovy o transparentnosti správy města, o efektivitě a průhlednosti vynakládání finančních prostředků města. Realita je bohužel naprosto jiná a naplno se ukázala v návrzích nové reklamní smlouvy a nové smlouvy o užívání tzv. městské lóže mezi městem Pardubice a společností Dostihový spolek 

  • Opravdu si myslíte, že naše město si potřebuje nejen pro Velkou pardubickou, ale i pro 10 dalších mnohem méně významných akcí na dostihovém závodišti, pronajímat přebujelou „vele-lóži“ s cateringem pro 150 osob??? Můj osobní názor je jednoznačný – je to naprosto neefektivní vynakládání veřejných prostředků.
  • Do konce roku 2014 platilo město za užívání oné „vele-lóže“ D/402 roční cenu 1,5 mil. Kč. Od roku 2015 bude roční cena činit 2,42 mil. Kč (to znamená meziroční nárůst o cca 61 %, a to dokonce při mírně nižším rozsahu služeb!!!).
  • Za užívání „městské vele-lóže“ D/402 pro 150 osob v běžný dostihový den (mimo Velkou Pardubickou) bude město platit 75,000,- Kč. Jen pro srovnání – ceníková cena za užívání ještě větší lóže na tribuně B (shodně ve 4. patře) pro 160 osob činí ve shodné dostihové dny pouze 60.000,- Kč (tzn. je přesně o 20 % nižší, než jakou cenu bude platit město za užívání „své“ menší lóže pro 150 osob).
  • A konečně poslední srovnání – ceníková cena za užívání lóže na tribuně A (shodně ve 4. patře) pro 100 osob, tedy s přesně dvoutřetinovou kapacitou oproti městské „vele-lóži“, činí v běžný dostihový den pouhých 20.000,- Kč (to je zhruba čtvrtinová částka ve srovnání částkou 75.000,- Kč placenou městem za jeho „vele-lóži“). 

3) Rozdávání „politických trafik“ současným vedením města bez skrupulí pokračuje. Nová pardubická koalice opět rezignovala na jakékoliv věcné a objektivní představení odborných kompetenci navrhovaného kandidáta a vyslala Jana Němce „hájit barvy města“ do dozorčí rady společnosti VAK Chrudim. Jan Němec z TOP 09 sice neuspěl v loňských volbách, nikdo v Pardubicích nezná jeho, zřejmě dobře utajenou, odbornost v oblasti vodárenství, ale míří již do 3. dozorčí rady společnosti s majetkovým podílem našeho města. 

Za všechny tři výše uvedené kroky dávám já osobně palec dolů. ANO, teď už je v Pardubicích skutečně líp; bohužel jen pro „vyvolené“.….

 

Mgr. Karel Haas

zastupitel města Pardubice