12. února 2014

Názor poslance na ranway na třídě Míru v Pardubicích

"Promění se na počest Jana Kašpara třída Míru v ranvej? Tento geniální nápad rozvířil debatu mezi Pardubáky a okamžitě si získal svou originalitou širokou podporu. Geniální skutek má minimálně jednu nespornou nevýhodu.

 

Výhodou je, že je obvykle na první pohled patrná jeho výjimečnost, a nevýhodou, že se okamžitě objeví odpůrci z řad závistivých zastánců průměrnosti. Návrh Davida Macháčka tyto podmínky zjevně splňuje, a tak bude jeho cesta k realizaci trnitá. Mrzí mě, že dosavadní reakce z radnice jsou spíše zdrženlivé až odmítavé.

Politik by měl mít a podporovat vize, ať už jde o menší věci typu zmíněného památníku nebo o strategie pro rozvoj celého města. Úlohou odborníků je nacházet cesty k realizaci. Je samozřejmě správné, když odborníci sami přichází s dobrými nápady, a mnohdy to jinak nejde, ale odpovědnost a rozhodnutí je na politicích. Nelze připustit, že jeden památník (sloup s rukávem) budestát proti vůli občanů jen proto, že zvítězil v "soutěži" odborníků, a druhý (ranvej) nevznikne jen proto, že není chuť měnit projekt vytvořený odborníky a architekty.

Je mně samozřejmě známo, že realizovat jakoukoliv změnu v projektech podporovaných z fondů EU je téměř nadlidský výkon a že sousloví "veřejná soutěž" je zaklínadlo paralyzující normální postupy i zdravý rozum, ale neměli bychom to vzdát. Pokud pohřbíme dobrý nápad jen proto, že se těžko vměstná do pravidel EU i našich vlastních, pak je něco špatně. Macháčkův nápad, jak jednoduše a levně vytvořit originální památních Janu Kašparovi, to ale není."

 zdroj: Pardubický deník, 12. 2. 2014

prof. Ing. Simeon Karamazov, Dr.

zastupitel statutárního města
poslanec PČR