13. září 2013

Po obvodech město chce um chytré horákyně

Ředitelka akciové společnosti Služby města Pardubic se prostřednictvím tisku ohradila proti zaměstnávání odsouzených městskými obvody.

Zapomněla se však ve svém článku zmínit, že i tato akciová společnost v minulých letech zaměstnávala odsouzené. A to zřejmě bylo v pořádku! To se práce nezaměstnaným nebrala?
A co vedlo obvody v posledních letech k zaměstnávání odsouzených?
Vhodnější bude, zeptat se, kdo udělal ten první krok? Odpověď je jednoduchá. Nejvyšší představitel města – paní primátorka. Již na začátku roku 2011 aktivně zorganizovala schůzku se zástupcem věznice a úřadu práce a apelovala na obvody, aby využívaly tyto zdroje levné pracovní síly. Nejprve jsme váhali, s prací Služeb jsme byli celkem spokojeni. A protože doporučení primátorky bylo logické, jelikož směřovalo k úspoře financí, náš městský obvod po krátkém zvážení k tomuto kroku přistoupil. Přípravné práce si sice vyžádaly hodně času, muselo dojít i ke změně struktury úřadu, ale výhled ušetřených finančních prostředků vše vynahradil.
Tento krok správným směrem se potvrdil, úspory byly značné, a tak po několika auditech, vyslaných na obvody též paní primátorkou, jsme dospěli k závěru, že odsouzené budeme využívat v maximální možné míře, a pokud se týká třeba úklidových prací, tak jsme dlouholetou spolupráci se Službami města nakonec úplně ukončili. A i auditoři ve svých závěrech vyzývali náš obvod k řádnému hospodaření se svěřenými prostředky. Stejně tak i naši zastupitelé po seznámení se závěry auditů uložili starostovi postupovat v další činnosti dle těchto zásad a hledat úspory.
Dnes již víme, že náš přístup byl správný, úspory jsou značné. Výsledky dobré práce odsouzených se projevují i na veřejnosti.
Musím připomenout, že zaměstnáváme pouze odsouzené za lehká provinění, způsobená většinou nedbalostí, a nikoliv násilníky a zloděje. Ti se po vypršení trestu stejně ocitnou na pracovním úřadu, takže výsledek je vlastně stejný. Kromě těchto osob využíváme práce i několika nezaměstnaných po dohodě s úřadem práce a občany odsouzené soudem k veřejně prospěšným pracím. Pro všechny tyto lidi není požadovaná manuální práce rozhodně odpočinkem.
Kromě úklidových prací v každém počasí zabezpečují v menším rozsahu i opravy komunikací či městského mobiliáře. Jsme s jejich kvalitní prací spokojeni, svěřené úkoly plní zodpovědně. Je pravdou, že tito lidé nevykonávají fyzicky namáhavou práci, ale kromě jejich přínosu levné pracovní síly se i oni připravují na svůj budoucí život mimo věznici.
Závěrem bych chtěl zdůraznit, že zaměstnáváním odsouzených či nezaměstnaných došlo k celkem zásadním úsporám při porovnání s minulými lety. Za všechny lze uvést jeden příklad, kdy ruční sběr kusového odpadu na území obvodu (velké centrum města) smluvně sjednaný pro rok 2011 s akciovou společností Služby města Pardubic stál obvod 1,7 milionu – a v minulém roce se již tato částka snížila na méně než polovinu. Není to složitá matematika, každému to musí být jasné. Vždyť náklady na jednoho odsouzeného jsou nižší než minimální mzda a žádný podnikatelský subjekt nemůže těmto nízkým nákladům konkurovat. Cílem městského obvodu totiž není vytváření zisku.
Jsem přesvědčen, že Městský obvod Pardubice I nastoupil správnou cestu, cestu zajištění co nejlepšího prostředí pro život našich občanů ve stejné kvalitě a s co nejmenšími náklady.