28. srpna 2013

Městské lesy si zaslouží větší pozornost radnice

Komentář Mgr. Jana Matějka ze dne 28. 8. 2013 za odbornou komisi pro ŽP OS ODS Pardubice.

Město Pardubice vlastní ve svém okolí poměrně rozsáhlé lesy o celkové výměře 463 hektarů. Nejde však o klasické hospodářské lesy, ale o lesy určené k rekreaci občanů. Město se však o svoje lesy v posledních letech nestará dobře a omezuje tím jejich hlavní využití jako místa pro odpočinek. 

Hlavním cílem městských lesů nemá být zisk z prodeje dřeva, ale vytvoření podmínek pro aktivní trávení volného času Pardubanů. I tak městské lesy hospodaří se ziskem, který vloni činil 600 tisíc korun. Ovšem město zpět do lesů takřka neinvestuje. Služby města Pardubic pouze vysazují nové stromky, jež mají nahradit vytěžené dřevo. Tím snaha vedení našeho města o neustálé zlepšování životních podmínek končí. 

Cesty v lesích zůstávají podmáčené, lavičky téměř neexistují, odpadkové koše chybí rovněž. Lesy jsou na mnoha místech prorostlé náletovými křovisky, v nichž se dobře daří klíšťatům. Procházka městskými lesy se tak často mění z odpočinku v utrpení.

Příkladem by pro Pardubice mohla být sousední Chrudim. Kdo navštívil městské lesy Podhůra musí souhlasit. Na občany tam čekají perfektní stezky, atrakce pro děti, lavičky, občerstvení, rozhledna. Lesem se prochází také hodně rodin a není problém tady příjemně strávit s kočárkem celé odpoledne. 

Zřejmě má vedení Pardubic jiné priority. Jenže nikdo neví, jaké to jsou. Vždyť se stačí podívat na rekonstrukci Tyršových sadů, krach projektu tzv. přednádraží nebo třídu Míru. Je potom jasné, že vedení radnice již nezbývá energie a čas na zkvalitňování městských lesů. 

Jsem přesvědčen, že by město mělo opět začít s řádnou pravidelnou údržbou, jako každý odpovědný hospodář. Je třeba v městských lesích vyspravit podmáčené cesty, instalovat lavičky a hlavně odpadkové koše. Vždyť tato údržba nevyžaduje velké finanční náklady z městského rozpočtu. Pro začátek by stačilo použít zisk z těchto lesů. 

Proč to v Chrudimi jde a v Pardubicích ne? Je to velká škoda, protože občané Pardubic zbytečně přichází o možnost místa pro kvalitní odpočinek.

Jan Matějek

člen Komise pro životní prostředí města Pardubic
Odborná komise ODS Pardubice pro životní prostředí