14. srpna 2013

Elektronická aukce energií poprvé ušetří peníze také Pardubanům

Elektronické aukce energií jsou výhodné jak pro domácnosti, tak pro podnikatele.

Městský obvod Pardubice III nabídl v červnu tohoto roku občanům a organizacím možnost snížit náklady na elektrickou energii a zemní plyn formou elektronické aukce. Dosažení snížení je možné sdružením velkého počtu klientů do jednoho objemu zakázky, o kterou pak soutěží dodavatelé energií. 

Platí zde přitom jasný tržní princip – čím větší počet klientů, tím lepší ceny mohou dodavatelé nabídnout. Do červencové aukce, které se zúčastnil i náš městský obvod, se zapojilo více měst a obcí, které tvořily poptávku 4 888 domácností. 

Stejně jako předchozí elektronické aukce, i tato byla velmi úspěšná. Při celkovém objemu poptávky energií 172,065 milionu korun ušetří občané 52,5 milionu Kč. Z toho uspoří domácnosti 27,31 % na zemním plynu a 34,55 % na elektrické energii. 

Elektronické aukce energií jsou zajímavé také pro podnikatele. Ti dosáhli konečné úspory 36,7 % na elektrické energii a 19 % na zemním plynu. Dohromady to pro ně znamená 13,75 milionu Kč, které nebudou muset vynaložit v nákladech za energie. 

Proto si myslím, že snížení cen energií může příznivě ovlivnit tolik potřebný rozvoj podnikání a tím i ekonomický růst. Jedná se přitom o rychlé a výhodné řešení, které není závislé na veřejných financích. 

Červencová aukce byla již v pořadí pátou elektronickou dražbou energií pro domácnosti a podnikatele. Pokud bude na základě dosažených výsledků od občanů a podnikatelů zájem, tak tuto akci pro náš obvod určitě zopakujeme.

Ing. Mgr. Vítězslav Štěpánek

člen oblastní rady
starosta MO Pardubice III