24. června 2013

Referendum neskončilo fiaskem

Velká většina řekla obvodům ANO a mělo by zároveň dojít k racionalizaci veřejné správy.

V některých sdělovacích prostředcích a ve vyjádření některých komunálních politiků zaznělo po konání místního referenda v Pardubicích, že referendum skončilo fiaskem. Nutno říci, že referendum nebylo fiaskem pro občany města, pro obvody a město jako celek, možná snad jen pro některá politická seskupení, které na referendu a následném rušení obvodů postavili svůj politický program.

Více než 14 tisíc obyvatel města se zúčastnilo referenda a velká většina řekla obvodům ANO. Zastupitelé města by zcela jasně měli respektovat výsledek hlasování občanů a měli by potvrdit to, že město Pardubice bude i nadále rozděleno na obvody. To je jejich politická odpovědnost. A hlavně by se měli nyní soustředit na přípravu opatření k racionalizaci veřejné správy ve městě. Co to znamená? Provést revizi statutu města, rozdělit efektivně činnosti mezi magistrát města a obvody ke spokojenosti občanů, k tomu i optimalizovat tok finančních prostředků. A navíc celou veřejnou správu zlevnit, snížit náklady města a ušetřené prostředky věnovat na rozvoj města.

Ustavená pracovní skupina však zřejmě k takovému závěru nedojde vzhledem k naprosto rozdílnému názoru jednotlivých členů delegovaných za politická seskupení na to, jak zabezpečovat veřejnou správu ve městě. Lepší by bylo, kdyby byla pracovní skupina složená z odborníků, kteří pro rozhodování politiků v městském zastupitelstvu připravit 2-3 varianty řešení celé problematiky, a zastupitelé vyberou to podle nich nejlepší. Je však nutno jednat poměrně rychle, protože čas běží a na výsledek čekají všichni občané Pardubic.

Ing. Petr Klimpl

předseda klubu zastupitelů statutárního města